Facebook acuză KGB-ul din Belarus că a creat conturi false pentru a inflama criza migranților

DE Daniel Toșa | 02.12.2021 - 15:53
Facebook acuză KGB-ul din Belarus că a creat conturi false pentru a inflama criza migranților/FOTO: Unsplash

Compania-mamă a platformei de socializare Facebook a asociat serviciul belarus de securitate KGB cu crearea a zeci de conturi false de către persoane ce se prezintă ca ziarişti şi militanţi cu scopul de a inflama criza migranţilor de la graniţa dintre Belarus şi Polonia.

SHARE

Un raport Meta publicat miercuri arată că Facebook eliminat 41 de conturi, cinci grupuri și patru conturi Instagram pentru încălcarea politicii sale privind „comportamentul coordonat neautentic”.

Profilurile false au fost folosite pentru a critica comportamentul autorităților poloneze, inclusiv pentru a răspândi acuzații conform cărora polițiștii de frontieră polonezi au folosit forța și intimidarea împotriva migranților, se arată în comunicat.

Citește și: Ucigașul interlopului Caiac, eliberat după 11 ani de închisoare. Mavrichie: L-am omorât de frică

„Aceste persoane fictive au publicat critici la adresa Poloniei în engleză, poloneză și kurdă, inclusiv imagini și videoclipuri despre polițiștii de frontieră polonezi care ar fi încălcat drepturile migranților și au comparat tratamentul migranților de către Polonia cu cel al altor țări”, se arată în raport.

„Deși oamenii din spatele conturilor au încercat să-și ascundă identitatea și coordonarea, ancheta noastră a găsit legături cu KGB-ul din Belarus”, se arată în comunicat.

Citește și: Gigi Becali, despre Nuțu Cămătaru: Când eram la cazino, îi ceream o sută-două sute de mii de euro

Țările Uniunii Europene au acuzat Belarus că a creat o criză a migranților la granițele de est ale blocului, încurajând mii de oameni din Orientul Mijlociu și Africa să încerce să treacă în Polonia și Lituania, ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale asupra Minskului.

Raportul Meta spunea că compania a eliminat separat 31 de conturi Facebook, patru grupuri și patru conturi de Instagram despre care se credea că ar fi provenit din Polonia și au vizat un public din Belarus și Irak. Raportul nu a legat conturile de statul polonez, dar a transmis că au scopul de a descuraja migranții să încerce să intre în UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.