Experți: Începe valul cinci în România. În februarie am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.12.2021 - 12:29
Experți: Începe valul cinci în România. În februarie am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi/FOTO: Pixabay

Valul cinci al pandemiei se va face simțit în România de săptămâna viitoare, avertizează specialiștii. Potrivit estimărilor, am putea ajunge la peste 20.000 cazuri pe zi în luna februarie, iar printre cei vulnerabili vor fi, spre deosebire de alte valuri, copiii.

SHARE

Teama de izbucnirea unui nou val al pandemiei este alimentată de cifrele privind infectările. Numărul s-a dublat în România de la o zi la alta și, mai grav, a crescut și cel al deceselor. Astfel, România a revenit la peste o mie de infectări în 24 de ore, după aproape trei săptămâni în care acest prag nu a mai fost atins. Sunt din nou cifre îngrijorătoare și în privința deceselor - 67 este bilanțul anunțat marți de autorități.

Iar la nivelul întregii planete, au fost înregistrate marți 1,44 milioane de infectări cu SARS-CoV-2. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri de când a început pandemia. OMS avertizează că va exista un număr mare de spitalizări din cauza tulpinii Omicron, în special în rândul celor care nu s-au vaccinat. Și pentru Europa OMS are o recomandare - mare atenție, cazurile analizate până acum sunt în rândul populațiilor tinere și este vorba despre țări unde starea sănătății populației este foarte bună.

Nu știm, spun specialiștii OMS, ce se va întâmpla atunci când Omicron va ajunge la populațiile îmbătrânite în țări cu o stare proastă a sănătății.

Citește și: Un polițist sub acoperire a lucrat 6 luni ca șofer de TIR pentru a demasca șpăgarii de la frontieră

Când începe valul 5 al pandemiei în România și ce evoluție va avea

Doctorul Octavian Jurma consideră că valul cinci în România a debutat cu primul caz comunitar de infectare cu Omicron, declarat la 15 decembrie, dar prima confirmare statistică o vom avea în momentul în care numărul de secvențieri va arăta că majoritatea cazurilor sunt cu tulpina Omicron. Cercetătorul este de părere că până la sfârșitul acestei săptămâni, ponderea cazurilor Omicron în secvențierile din România va depăși 50 la sută și acesta poate fi considerat statistic debutul valului 5 în România, adică săptămâna viitoare cel târziu.

Până când o variantă devine dominantă, numărul cazurilor rămâne într-un platou, dar după aceea se va intra într-o fază de creștere exponențială. Dacă aplicăm ceea ce știm despre Omicron - a cărui rată de dublare este între 2,5 și 3 zile - înseamnă că va produce un val imediat după deschiderea școlilor, cu o creștere accelerată, practic de două ori mai repede decât valul Delta, și cu un vârf în jurul datei de 10 februarie.

Citește și: Românii vor avea 15 zile libere legale în 2022. 9 vor fi în cursul săptămânii, 3 în ianuarie

Valul Omicron va fi vizibil probabil de la sfârșitul lunii ianuarie, după care va avea o creștere foarte abruptă și într-o variantă optimistă s-ar putea ajunge la un vârf de 20.000 de cazuri, urmat de o coborâre la fel de abruptă, așa cum s-a constatat în Africa de Sud și Danemarca. Depinde însă foarte mult de măsurile care se iau, a declarat Octavian Jurma, potrivit Digi24.

Copiii, mult mai vulnerabili în fața Omicron

Jumătate dintre cazurile confirmate cu Omicron la nivel mondial până acum sunt la persoane care au până în 29 de ani. „Acesta cred că este cel mai mare motiv de îngrijorare pe care eu l-am găsit până acum, citind destul de mult în ultima perioadă despre Omicron și despre evoluțiile din Marea Britanie, din Africa de Sud, din Statele Unite, și anume o creștere de două ori, de trei ori, de patru ori a numărului de cazuri, dar nu neapărat la vârsta de până în 29 de ani, ci la vârste mult mai mici. A crescut foarte mult numărul copiilor cu vârsta de sub 5 ani, cu vârsta de sub 10 ani, care au avut nevoie de internare în spitale și care au avut nevoie de terapie intensivă, potrivit datelor din SUA și din Marea Britanie comunicate zilele trecute”, subliniază medicul Marius Geantă.

„Nu știm cum se vor întâmpla lucrurile în România, dar nu avem prea multe motive să credem că va fi diferit, în sensul de mai bine. Dacă noi ne uităm la tabloul pe care îl avem, observăm că nu avem nici măcar 2 milioane de persoane care au vaccinare completă - însemnând trei doze, pentru că eu așa cred că trebuie să înțelegem din acest moment. Pe de altă parte, avem o mare parte din populația în vârstă care nu este vaccinată și este vulnerabilă pur și simplu. La fel, rata de vaccinare la copii cu vârsta de peste 5 sau 6 ani este foarte, foarte mică. Realmente sunt motive foarte multe de îngrijorare, pentru că nu văd în acest moment care ar fi acele atuuri pe care să le punem pe masă și să spunem: noi luptăm în acest fel împotriva valului Omicron + Delta”, a explicat medicul Marius Geană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te