VIDEO Expert Forum: Suspiciuni de fraudă la referendumul pentru căsătorie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.10.2018 - 14:59

Expert Forum (EFOR) atrage atenția, într-o analiză publicată pe site, că există riscul fraudării referendumului, pentru că nu se va mai folosi nici un sistem de monitorizare a votului multiplu, dar și din cauza modului ciudat în care se va stabili prezența la urne.

SHARE

UPDATE 14.30: Într-un răspuns transmis Newsweek România, Biroul Electoral Central precizează că persoanele care vor vota la referendum nu vor fi obligate să declare pe proprie răspundere că nu și-au mai exercitat dreptul și la altă secție. 

„Dispozițiile legale incidente în materia referendumului național nu reglementează declarația pe proprie răspundere  a participantului la referendum în sensul că nu și-a  exercitat dreptul la vot la altă secție de votare”, a precizat BEC.

-----

Astfel, EFOR arată că, în condițiile în care nu se va folosi Sistemul electronic de vot și alegătorii vor putea vota pe liste suplimentare, nu există un mecanism prin care să se poată verifica frauda la referendum. 

Conform unei OUG dată de Guvernul Dăncilă în luna septembrie, Biroul Electoral Central transmite către Autoritatea Electorală Permanentă listele electorale, iar persoanele interesate pot reclama în maximum 15 zile de la data constatării valabilității referendumului național, cu probe, eventuale fraude. AEP va verifica acuzațiile și poate sesiza organele penale. Totuși, alegătorii nu pot verifica dacă există semnături în listele electorale în locul lor, dacă nu au participat la referendum. 

Citește și: Marian Munteanu, turnător la Securitate, consideră referendumul „o declaratie de independență”

Mai mult, potrivit Expert Forum, prezența la urne nu se va stabili în funcție de numărul de buletine de vot depuse în urne (voturi pentru, împotrivă și anulate), ci în funcție de numărul de participanți care au ajuns în secția de vot. Prin urmare, „este posibil ca reglementarea să acopere și cazurile în care un alegător pleacă cu buletinul de vot din secție, considerăm că formularea poate genera situații confuze și riscante în condițiile argumentelor de la punctul 1. În contextul în care miza referendumului este asigurarea unui cvorum, considerăm că această exprimare poate facilita atingerea acestuia în condiții incorecte și arbitrare”, explică EFOR. 

Citește și: Președinții secțiilor de votare pentru referendum se retrag în valuri

O altă problemă semnalată de Expert Forum se referă la cine poate cere anularea rezultatului într-o secție de votare în care s-a descoperit o fraudă, dar și la faptul că orice acuzație de fraudare trebuie însoțită de probe pentru a putea fi cercetată de AEP. Biroul Electoral Central nu a dorit să ofere clarificări, pentru că „este o situație ipotetică”. EFOR explică: „Legea 3/2000 stabilește în art. 25 (3) că „în cazul în care constată o fraudă electorală la o secție de votare sau într-o circumscripție electorală, Biroul Electoral Central dispune anularea rezultatelor referendumului în cadrul acelei secții de votare sau, după caz, în cadrul circumscripției electorale respective”. Art. 12 din Legea 208/2015 reglementează procedura de solicitare pentru anularea rezultatelor, însă nu este clar cine pot fi actorii care pot cere acest lucru, la alegeri fiind vorba despre competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripția electorală respectivă. La solicitarea EFOR privind clarificarea procedurii de anulare, BEC a răspuns că este o situație ipotetică și se va sesiza în momentul unei situații concrete. Mai mult, un răspuns la această întrebare ar echivala cu o „antepronunțare din partea BEC și nu este oportună”. 

Citește și: Ambasada Canadei desființează o minciună: Căsătoria între animale şi oameni este ilegală în Canada

Ministerul de Interne a anunțat, joi, că, pentru organizarea referendumului, vor fi înființate 18.662 de secții de votare. Au fost tipărite peste 21 milioane de buletine de vot, dar numai 19,4 milioane de timbre autocolante și 95.570 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT”.

Referendumul va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie, între orele 07.00 și 21.00. Oamenii trebuie să se pronunțe față de modificarea articolului 48 (1) din Constituție, propusă de Coaliția pentru Familie, privind faptul că familia se întemeiază prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. 

Citește și: Cioloș: ROEXIT, un plan bine pus la punct pentru retragerea României din UE

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te