EXCLUSIV NATO pune 300.000 de soldați în stare de alertă. Care va fi contribuția armatei române

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.07.2022 - 14:03
Armata română, în alertă / Mapn

După ce Putin a amenințat că va ataca alte state europene, NATO a decis să își crească prezența militară, iar soldații să fie puși în stare de alertă maximă.

SHARE

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se pregătește să își ridice starea de alertă la maximum pentru cei 300.000 de militari, ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei de-a lungul marginii estice a Alianței.

Într-o conferință de presă susținută înaintea summitului membrilor Alianței la Madrid, în Spania, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se va discuta despre modalitățile de consolidare a apărării în flancul estic al alianței, inclusiv despre creșterea numărului de trupe.

Ca membră NATO, România se va adapta acestei mobilizări nemaîntânite a NATO, urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina. România a și anunțat că își va ridica chletuielile militare la 2,5% din PIB, o creștere de 25%.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Apărării arată că România participă, azi, la Forța de Răspuns a NATO cu capacități terestre, aeriene și navale, la un nivel anual de peste 1000 de militari. Dar, foarte posibil, aceasta ar putea crește în funcție de configurația forței de reacție a NATO. Ministerul mai spune că, în total, în România sunt peste 5000 de militari străini, dar acest număr va continua să crească.

Citește și: NATO pune 300.000 de soldați în stare de alertă maximă din cauza amenințării Rusiei 

Răspunsul complet al Ministerului Apărării la întrebările Newsweek România

Newsweek România: Care va fi contribuția României la această decizie a NATO luată la Madrid?

Ministerul Apărării: Pe fondul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, eveniment care a schimbat fundamental paradigma de securitate din zona Euro-Atlantică, recentul Summit de la Madrid a reprezentat un punct de inflexiune pe palierul adaptării pe termen lung a posturii de descurajare și apărare a Alianței, similar ca importanță cu Summit-ul de la Varșovia din 2016 , atunci când liderii aliați au decis înființarea Prezentei inaintate pe flancul estic al Alianței.

Deciziile specifice adoptate la summit-ul NATO de la Madrid vizează consolidarea structurii de forțe cu capacitate de luptă ridicată a NATO (high readiness forces) la un nivel de peste 300.000 de militari. Principalele obiective, în acest sens, au vizat adaptarea și consolidarea posturii colective de descurajare și apărare, ca urmare a degradării continue și semnificative a mediului de securitate european, euro-atlantic și, mai ales, la nivel regional, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia la adresa Ucrainei.

Nivelul de alertă al forțelor NATO este cel stabilit în linie cu deciziile Summit-ului extraordinar și ministerialelor de externe și apărare din februarie a.c., inclusiv în relație cu activarea, pentru prima oară în istoria Alianței, a planurilor aliate de răspuns și a Forței de Răspuns a NATO. Pe acest fond, sunt desfășurate permanent activități specifice subsumate măsurilor de vigilență sporită, iar NATO are dislocate pe întreg flancul de Est forțe și capacități defensive, terestre, aeriene și navale, la un nivel de aproximativ 120.000 de militari, dintre care în jur de 40 000 sub comandă directă a SACEUR.

În calitatea sa de membru al NATO, România participă, alături de ceilalți aliați, la procesul decizional și la implementarea măsurilor decise în cadrul Alianței. În acest sens, pe măsură ce procesul de definire a parametrilor implementării deciziilor adoptate va fi rafinat la nivelul Alianței, contribuția României va fi în sprijinul implementării unei posturi colective robuste a NATO pe flancul de est, în special în zona Marii Negre.

 

Potrivit secretarului general al NATO, „creșterea Forței de reacție a NATO (NRF) la 300.000 de soldați reprezintă o mișcare majoră de mobilizare față de nivelurile actuale. În prezent, NRF este formată din aproximativ 40.000 de soldați din diferite țări membre NATO”. Va avea România soldați în NRF? Care va fi numărul ?

Decizia răspunde cerințelor de asigurare a securității aliaților și de descurajare, conform noilor coordonate ale mediului securitar. Inițiativa va prelua și substanția inclusiv eforturile în curs privind consolidarea Forței de Răspuns a NATO. Va asigura o arhitectură colectivă de răspuns credibilă, flexibilă, eficientă și robustă cu caracter strict defensiv, capabilă să răspundă oricărui tip de provocări și situații, indiferent de natura și sursele acestora.

În linie cu angajamentele și obligațiile specifice actuale impuse de statutul de aliat NATO, România are planificată o contribuție la Forța de Răspuns a NATO cu capacități terestre, aeriene și navale, la un nivel anual de peste 1000 de militari.  Contribuția României la noul profil al forței de reacție a NATO se va adapta în funcție de coordonatele noii structuri, funcție de cerințele de planificare operațională ce vor fi stabilite la nivelul NATO și de capabilitățile structurii naționale de forțe.

Ce inseamna pentru România creșterea stării de alertă a forțelor NATO? Va crește numărul soldaților NATO pe teritoriul Romaniei ?

Nivelul prezenței forțelor NATO și aliate pe teritoriul României este definit de deciziile specific adoptate la nivelul Alianței privind consolidarea posturii colective defensive pe flancul de Est ca răspuns la agresiunea Rusiei în desfășurare asupra Ucrainei. În urma deciziilor adoptate la Summitul extraordinar NATO din martie a.c., începând cu luna mai s-a constituit în România un Grup de Luptă multinațional aliat, sub comanda Franței, cu participarea Belgiei și Regatului Țărilor de Jos.

Citește și: VIDEO Cum arată dronele viitorului, concepute să ajute SUA să învingă China în „războiul mileniului”

În sprijinul securității aeriene naționale și regionale, ca parte a misiunii NATO de poliție aeriană consolidată, sunt prezente în România aeronave din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, iar cele din Italia și-au încheiat recent misiunea. Totodată, avem în România o prezență terestră asigurată de SUA, la un nivel actual de aproximativ 2700 de militari.

În prezent, în România sunt, în total, peste 5000 de militari străini, cifrele fiind în continuă dinamică.

Ca rezultat al deciziilor aliate de la Madrid vizând adaptarea și consolidarea posturii colective NATO, inclusiv pe flancul de Est, așa cum deja a anuțat public președintele Biden, în contextul suplimentării prezenței militare în Europa, Statele Unite vor disloca, în perioada următoare, în România, un numar suplimentar de militari, care să acopere cerințele unei brigăzi de manevră.

Ne putem astepta la creșterea cheltuielilor militare ale Romaniei?

Printre măsurile adoptate ca răspuns la situația de securitate prezentă, generată de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, CSAT a adoptat, la data de 1 martie a.c., decizia de creștere a alocării bugetare pentru apărare, de la 2% la 2,5% din PIB, începând cu anul 2023.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te