Liderul Verzilor europeni: Nu faci o lege ca să pice condamnarea lui Dragnea. Nu e democratic

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 03.09.2018 - 19:05
Reinhard Butikofer critică acțiunile lui Liviu Dragnea din justiție. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă

Europarlamentarul german Reinhard Bütikofer, lider al grupului Verzilor din Parlamentul European a declarat că eixstă legi care „par să fie croite" pentru a anula condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea, dar și că există îngrijorări că fondurile europene sunt irosite în România

SHARE

„Când văd reforma judiciară (din România – n.r.), pe care Uniunea Europeană o susține, mă bucur, pentru că este un pas important. Dar când văd, apoi, că această reformă judiciară este folosită pentru alte motive, sunt îngrijorat. Văd două astfel de motive de îngrijorare: unul vine din reducerea independenței sistemului judiciar și asta nu e niciodată un lucru bun în democrație, iar al doilea se referă la unele din prevederile din pachetul legislativ privind reform, care par să fie destinate pentru a crea retroactiv o modalitate de a elibera oameni care au fost condamnați. Nu faci o lege care este croită astfel încât să te asiguri că pică sentința de condamnare a dlui Dragnea, nu așa funcționează sistemele democratice", a declarat Reinhard  Butikofer, luni, într-o conferință pe care a susținut-o la București, la Camera Deputaților.

Europarlamentarul german a explicat că a venit în România pentru a pregăti o solicitare a grupului Verzilor de organizare la Parlamentul European, în octombrie, a unei dezbateri privind situația statului de drept din România, în contextul celor mai recente propuneri de modificare a legilor justiției și a Codurilor Penale.

„Premierul spune: «Eu conduc țara cum îmi zice dl Dragnea». Ăsta nu e un mod normal de a conduce o țară. Premierul trebuie răspundă în fața oamenilor, nu în fața partidului. Nu l-am întâlnit pe individ (pe Liviu Dragnea - n.r.), dar nu mi-ar fi frică să-i spun în față tot ce am spus aici", a precizat liderul Verzilor europeni. 

Fondurile europene nu pot fi folosite ca o armă

Întrebat dacă el consideră că există riscul ca României să nu îi mai fie acordate fonduri europene, acesta a răspuns că există anumite „îngrijorări”. „Există niște îngrijorări că fondurile nu sunt folosite în folosul cetățenilor. Eu cred că e mai bine să dăm o mână de ajutor, decât să aruncăm cu favoruri. Vrem să convingem și vrem să punem presiune pe instituții, în așa fel încât să funcționeze conform așteptărilor europene. Totuși, nu sunt de acord ca bugetul european să fie folosit ca «armă», deci s-ar putea să fie niște discuții prin care să stabilim cum am putea evita situațiile în care fondurile sunt folosite în scopuri greșite. Există o țară, nu vreau să dau nume, în care bugetul european e folosit pentru a susține guvernul. Nu sunt sigur că asta e calea, dar nici nu vreau să ameninț cu nimic”, a menționat Reinhard Bütikofer. 

Giuliani a făcut un act de corupție

Chestionat de jurnaliști pe tema scrisorii pe care avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a trimis-o în România, contra unei sume de bani,  europarlamentarul a precizat că acest incident nu merită să îi fie acordat prea multă relevanță și credibilitate.  „Corupția nu există doar în România și eu cred că ceea ce a făcut domnul Giuliani este un act de corupție. Să semnezi o scrisoare doar pentru că ești plătit, fără să te documentezi sau să verifici faptele, nu cred că și-a făcut singur vreun favor. Nu cred că scrisoare merită prea multă credibilitate. Am văzut o anumită persoană care speră să beneficieze din impactul imediat pe care l-a avut incidentul. Cred că asta vă spune și vouă cine are cel mai mult de câștigat de pe urma ei. S.U.A nu și-a asumat scrisoarea, ba chiar au spus că susțin lupta anticorupție a instituțiilor din România, deci nu cred că are mare relevanță”, a arătat liderul Verzilor.

Autoritățile române ascund aceste lucruri

La conferința de presă a mai participat și deputatul USR, Stelian Ion, care a declarat, referitor la violențele din 10 august, că este important ca partenerii noștri europeni  să cunoască adevărul,  iar adevărul nu trebuie ascuns sub preș pentru că probleme noastre, ale României, sunt și problemele Europei. 

„Cei care au fost în acea zi, în acea seară în piață au suferit leziuni, unii dintre noi. S-au adunat peste 700 de plângeri penale, Parchetul General a început o anchetă, este foarte important, pe cale judiciară, să aflăm care este adevărul și să se ducă la bun sfârșit această anchetă. După cum știți, ministrul Justiției dorește schimbarea procurorului general din funcție, ceea ce poate afecta în mod direct modul de desfășurare al anchetei penale, în acest dosar. 

Autoritățile române ascund aceste lucruri, se contrazic, au fost tot felul  de variante contradictorii, nimeni din cei care se află acum în centru, nu își asumă răspunderea. Este important ca partenerii noștri europeni  să cunoască adevărul. Adevărul nu trebuie ascuns sub preș, probleme noastre, ale României, sunt și problemele Europei. Succesul nostru este și succesul Europei, de aceea în această mare familie europenă trebuie să ne sprijinim reciproc”, a declarat deputatul.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te