Europa este mai aproape de război decât oricând în ultimii 70 de ani, spune un ministru britanic

DE Daniel Toșa | 14.02.2022 - 12:13
Europa este mai aproape de război decât oricând în ultimii 70 de ani, spune un ministru britanic/FOTO: skynews.com
Europa este mai aproape de război decât oricând în ultimii 70 de ani, spune un ministru britanic/FOTO: skynews.com

Europa este mai aproape de război decât oricând în ultimii 70 de ani, a avertizat un ministru al guvernului britanic, în timp ce trupele rusești se adună la granițele Ucrainei, iar liderii occidentali avertizează că o invazie ar putea avea loc la începutul acestei săptămâni.

SHARE

Ministrul forțelor armate, James Heappey, a declarat la emisiunea Today de la BBC Radio 4 că se teme că „suntem mai aproape decât am fost vreodată pe acest continent" de război „în ultimii 70 de ani".

El a spus: „Există 130.000 de soldați ruși în jurul granițelor Ucrainei, alte mii de soldați pe navele amfibii din Marea Neagră și Marea Azov.

„Toate mijloacele de luptă sunt la locul lor și teama mea este că, dacă toate acestea au fost doar un spectacol pentru a câștiga pârghii în diplomație, care nu necesită logistica, combustibilul, proviziile medicale, activele de legătură, chestiile lipsite de glorie care fac de fapt o forță de invazie credibilă. 

Liderii occidentali fac un ultim efort pentru a negocia soluții diplomatice după ce serviciile de informații americane au declarat că un atac ar putea fi iminent. Cancelarul german, Olaf Scholz, se va deplasa la Kiev pentru discuții cu oficialii ucraineni, iar Boris Johnson a declarat că va purta discuții suplimentare cu liderii mondiali pentru a aduce Rusia „înapoi de pe marginea prăpastiei" războiului, relatează The Guardian.

Citește și: VIDEO Oficiali americani au evitat să confirme dacă Rusia va invada Ucraina miercuri | Newsweek Romania

Ministerul de Externe le-a cerut cetățenilor britanici să părăsească țara cât timp drumurile sunt încă deschise și companiile aeriene comerciale încă zboară.

Heappey a declarat că negocierile în curs sunt „cu adevărat urgente".

Diplomat rus, despre invadarea Ucrainei: „Ne doare în cot” de sancțiunile Occidentului | Newsweek Romania

„De aceea, acesta este un moment foarte serios pentru întreaga lume, într-adevăr, să se unească și să trimită un mesaj Rusiei că acesta este un comportament care nu va fi acceptat și că suntem în spatele Ucrainei, iar sancțiunile financiare dacă ar trece granița ar fi absolut profunde."

Într-un interviu acordat BBC Breakfast, Heappey a declarat că, deși nu poate comenta dacă parlamentul va fi rechemat din vacanță în această săptămână, deoarece aceasta este o decizie care aparține președintelui Parlamentului, premierului și liderilor partidelor de opoziție, dacă se va întâmpla, ar oferi parlamentarilor ocazia de a arăta hotărârea Marii Britanii că, dacă Rusia va trece granița în Ucraina, va întâmpina mai mult decât „răspunsuri tactice febrile".

„Intrăm într-o perioadă de competiție strategică susținută cu Rusia, în care trebuie să ne asigurăm că obiectivele mai largi ale lui Putin, dincolo de orice obiectiv teritorial pe care l-ar putea avea în Ucraina, dar și obiectivele sale mai largi cu privire la rolul Rusiei în lume, obiectivele sale mai largi în ceea ce privește constrângerea NATO, că nu reușește să le atingă și că NATO își arată hotărârea în interiorul propriilor granițe."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te