Enigma cărămizii pe care e scrijelit un extraterestru: Descoperită în structura mănăstirii Tutana

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.12.2023 - 19:38
Enigma cărămizii pe care e scrijelit un extraterestru: Descoperită în structura mănăstirii Tutana - Foto: Colaj/ Facebook

Mănăstirea Tutana din județul Argeș ascunde un mister intrigant legat de o descoperire neobișnuită. În timpul consolidării clădirii, a fost găsit un desen care pare să reprezinte un extraterestru.

SHARE

La aproximativ 20 de kilometri de Mănăstirea Curtea de Argeș se află o altă perlă arhitectonică: Mănăstirea Tutana. Pe drumul național Pitești – Curtea de Argeș, în localitatea Băiculești, se schimbă direcția pe un drum lateral.

Enigma cărămizii pe care e scrijelit un extraterestru: Descoperită în structura mănăstirii Tutana

După 7 kilometri se ajunge la superba construcție făcută din cărămidă, în formă de cruce, care este așezată la marginea satului cu același nume.

Mănăstirea Tutana, care poartă hramul Cuviosul Atanasie din Athos, este un ansamblu de monumente istorice format din: biserică, ruine turn clopotniță, ruine chili, zid de incintă. Lăcașul este învăluit de mister și încărcat de istorie.

„Ea a fost ctitorită de călugări veniți de la Muntele Athos. Aceștia au ales acest loc și au făcut un Schit Tutana al lor pentru că Mănăstirea Tutana a fost și închinată muntelui Athos”, spune preotul Ovidiu Creţ de la Mănăstirea Tutana.

Citește și: Peștera secretă din România care e printre cele mai frumoase din lume. De ce nu poate fi vizitată

Perioada dintre sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul celui de al XV-lea, reprezintă monumentul zidirii primei Biserici Tutana, despre care se susține că avea o arhitectură asemănătoare celei de la Vodița (Mehedinți), Tismana (Gorj) și Biserica Stelea (Dâmbovița).

Înainte de 1377, spre sfârșitul domniei lui Vlaicu Vodă, Sihastria Tutana este transformată în mănăstire cu viață de obște. Cu toate acestea, prima atestare documentară are loc abia la 1 aprilie 1497. Numele Mănăstirii Tutana apare într-un act de întărire de stăpânire dat de domnitorul Radu cel Mare (1495 – 1508).

În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit 11 ducați și un inel de aur

Legea secularizării averilor mănăstirești are un efect distrugător asupra ansamblurilor Mănăstirii Tutana, iar ruina a pus stăpânire pe lăcaș. În 1987, Episcopia Râmnicului și Argeșului a sprijinit lucrările de restaurare și consolidare a frumoasei biserici, iar în anul 1988 Mănăstirea Tutana este trecută în lista monumentelor istorice și de artă, potrivit adevărul.ro.

În 1987, au fost făcute și mai multe investigații arheologice, fiind descoperite șase morminte, mai multe monede și un inel de aur, care ar fi aparținut unuia dintre ctitorii bisericii.

Citește și: Misterul peșterii din România unde au fost descoperite desene cu rinoceri și bizoni. Are 30.000 ani

Cercetările arheologice au fost făcute atât în biserică, cât și în exterior, în zona zidurilor acesteia. În interior au fost descoperite șase morminte, o parte dintre ele aparținând primei biserici Tutana.

Dintr-un mormânt s-au recuperat un inel de aur, nasturi și ace pandantive. În urma săpăturilor, au fost descoperiți și 11 ducați bătuți de Mircea cel Bătrân. Arheologii au constatat că zece dintre ei au fost emiși între 1401-1415, iar unul între 1399-1400.

Povestea misterioasei cărămizi pe care e scrijelit un extraterestru

În exteriorul zidului există o cărămidă misterioasă care are pe ea o schiță reprezentând un personaj ciudat îmbrăcat, care seamănă cu un extraterestru. „A fost descoperită în 1987. Mănăstirea mai avea în față un pridvor, construit pe la 1840, iar când s-a surpat pridvorul s-a descoperit cărămida aceasta care avea ceva scrijelit pe ea”, spune preotul Ovidiu Creț.

Enoriaşii care vin la slujbele de la Tutana privesc misteriosul desen ca fiind întruchiparea unei fiinţe care nu ar proveni din această lume. Un lucru este clar, fiecare își imaginează ce vrea.

„Atrage în mod deosebit atenția vizitatorilor cărămida misterioasă din exteriorul zidului, care are pe ea o schiță ce seamănă cu un extraterestru: cască de protecție cu vizor, costum cu fermoar circular, mâini scurte, picioare cu mușchi puternici, între care se află un aparat de zbor individual.

Citește și: Misterul „Vasului cu îndrăgostiți” descoperit în România: Vechi de 6.000 ani, e unic în lume

Pe cască și deasupra ei se văd linii, triunghiuri și dreptunghiuri mici, alăturate ca dinții de ferestrău. Se observă că desenul a fost incizat înainte de arderea cărămizii, ceea ce exclude ipoteza ca aceasta să fi fost scrijelită ulterior”, se menționează pe site-ul Consiliului Județean Argeș.

Modul în care a fost făcut desenul pe cărămidă este, încă, un mister nedezlegat.

„Cel mai ciudat lucru la această cărămidă nu este ceea ce reprezintă, care, într-adevăr, seamănă cu un extraterestru și faptul cum a fost făcută. Pentru mine asta este ceva șocant. Cum a fost el făcut? Cu ce a fost el scrijelit așa de perfect? Nu e nicio margine ruptă! Acesta este misterul cărămizii! Este ceva bizar!”, ne spune părintele Ovidiu Creț de la Mănăstirea Tutana.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te