După atingerea acestei limite, concediul medical se poate lua doar de la medicii curanți.
„Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși 28 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia”, apare, mai exact, în ordinul comun al MS și CNAS.
Citește și: VIDEO 1.000.000 de lei plătiți pentru asfaltarea unei străzi care s-a surpat, imediat, după o ploaie
După ce se atinge limita de 28 de zile calendaristice, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) va putea fi acordat unui asigurat doar de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau, în caz de internare, de către medicul din spital.
Înainte, normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate stabileau o durată maximă cumulată a concediilor pentru incapacitate temporară de muncă de 30 de zile calendaristice.
Citește și: VIDEO Cinci din nouă rachete lansate de China spre Taiwan au căzut în apele Japoniei
Pe lângă această schimbare, de la începutul lunii august se aplică mai multe reguli noi privind concediile medicale și modul în care sunt ele acordate. De pildă, de duminică, cei care lucrează la mai mulți angajatori și intră în concediu medical doar la unul dintre ei riscă amendarea.
Apoi, ordinul comun nr. 1.398/729/2021 stabilește că, atunci când o persoană solicită concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), medicii curanți trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii.
Citește și: VIDEO Mină marină, descoperită de scafandrii în dreptul zonei Tuzla. Altele au rămas pe fundul mării
Monitorizarea celor intrați în concediu medical, adică respectarea acestui plan, este urmărită de medici în cadrul unor consultații acordate pacienților la cabinet, dar, în cazuri speciale, acest lucru se poate face și prin consultații la domiciliu sau la distanță.
În plus, de-acum, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă are, în primă fază, patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie.