Dupã trei luni de amânãri, magistrații Curții de Apel Iași i-au condamnat pentru luare de mită pe cei 22 de vameși de la Albița, acuzați încă din 2013 de fapte de corupție.
Pedepse acestora sunt cuprinse între 2 ani și 8 luni de închisoare și 3 ani de detenție cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de supraveghere cuprinsã între 5 ani și 8 luni și 6 ani și 6 luni. De asemenea, inculpaților le-au fost interzise anumite drepturi. În laturã civilã, vameșii au fost obligați sã achite fiecare câte 10.000 de lei, cheltuieli judiciare cãtre stat.
Citește și: Frații Tate ademeneau tinerele fete, iar cele două românce supravegheau exploatarea lor
Dubiosul investigator molodovean sub acoperire
Elementul cheie al acestui dosar a fost Igor Caraman, un investigator sub acoperire molodovean. Acesta avea sã ajungã, la rândul său, protagonistul unor scandaluri de corupție și a fost arestat, de curând, urmând să fie extrădat în Italia.
Citește și: FOTO O fostă polițistă de la secția 7 lucra pentru frații Tate la videochatul groazei din București
Igor Caraman a semnat un angajament cu CNA în iunie 2013, la iniţiativa sa, după 13 ani în care a tranzitat săptămânal graniţa Republicii Moldova cu România, în calitate de transportator, perioadă în care a fost obligat să ofere mită funcţionarilor vamali pentru a nu avea probleme la controlul de frontieră.
Caraman a fost introdus ca investigator în dosarul instrumentat de procurorii DNA Iaşi la 1 iulie 2013, sub legenda că desfăşoară activităţi de coletărie pentru firme din Republica Moldova, pe traseul Chişinău – Braşov, unde era punct de întâlnire cu un alt autocar care aducea colete din Italia. Timp de patru luni de zile, ofiţerul basarabean a filat vameşii înregistrând fiecare control de frontieră.
Caraman a arătat că de regulă, vameşii îi indicau prin semne suma pe care trebuia să le-o ofere pentru a nu fi controlat riguros transportul de marfă.
”Fie arătau două, trei, patru degete, fie scriau în aer, indicând suma, fie pur şi simplu şopteau. Atunci când nu înţelegea semnele lor îi întrebam suma pe care o doresc”, a explicat ofiţerul CNA.
Caraman a precizat că microbuzul cu care tranzita frontiera era încărcat cu marfă de către anchetatorii români şi, în mai multe rânduri, printre colete a fost pusă şi-o brichetă tip pistol, pentru a testa vigilenţa vameşilor. Niciodată nu a fost descoperită.
”Apreciez că nu efectuau controale decât superficial, îi interesau doar ţigările. În rest, se putea trece cu orice” a declarat ofiţerul Caraman judecătorilor vasluieni.
Arestarea vameșilor nu a luat pe nimeni prin suprindere, astfel cã mulți erau pregãtiti de moment, aparținãtorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei șederi prelungite.
Scandalurile lui Caraman
O lungã perioadã de timp, autoritãțile din România au încercat sã stabileascã dacã Igor Caraman acesta a fost sau nu investigator cu acte în regulã.
S-a aflat cã, de fapt, Igor Caraman avea statut de contravenient la legea vamalã în Vama Albița și cã fratele acestuia, Stanislav, lucra, de fapt, la Centrul Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova.
În perioada în care procurorii DNA strângeau probe împotriva lucrãtorilor vamali, Igor Caraman era ofițer de investigații cu gradul de locotenent – major în cadrul CNA.
Demis în 2016 dupã ce a fost protagonistul unui scandal comentat îndelung în presa moldoveană, Igor Caraman a fugit din țarã cu tot cu legitimația de investigator în buzunar.
Un an mai târziu, în 2017, Caraman s-a dat în spectacol în sediul Poliției din Orhei, dupã ce a fost prins beat la volanul unui Porche. Întors din strãînãtate, Igor Caraman a încercat sã scape de rãspundere fluturând o legitimație CNA.
El a fost arestat, de curând, chiar de procurorii DNA. Caraman a fost acuzat, de cãtre autoritãțile italiene, de hãrțuire și asteaptã, în arestul IPJ Iași, extrãdarea.
Procurorul din dosar, condamnat pentru fapte de corupție
De-a lungul timpului, acest dosar unul extrem de controversat și care a ridicat multe semne de întrebare. Cercetarea penalã a fost fãcutã sub îndrumarea procurorului anticorupție Emilian Eva, cel care avea sã ajungã chiar el cercetat și judecat pentru fapte de corupție.
În 2015, procurorul ieșean care a instrumentat dosarul în care 22 de vameși au fost trimiși în judecatã pentru fapte de corupție, a fost reținut de DNA. Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție au emis, la acea vreme, un comunicat în care se arãta cã „procurorii efectueazã cercetãri într-o cauzã ce vizeazã suspiciuni privind sãvârsirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție în legãturã cu protejarea patrimoniului cultural național mobil, comise în perioada 2011-2015”.