Pentru a obține o întrevedere cu președintele Donald Trump, Liviu Dragnea era în stare să ofere posturi și să dea contracte de miliarde celor care l-au ajutat, conform rechizitoriului DNA.
Citește și: Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu: Doamna Dăncilă n-are nicio deschidere la nivelul UE
În spatele discursului public naționalist și suveranist, în care vorbea despre demnitatea și mândria poporului român care nu este sclavul nimănui, Dragnea era disperat, de fapt, după o întâlnire cu Donald Trump, iar pentru asta era dispus să facă orice.
Citește și: Patriarhia îi dă o palmă lui IPS Teodosie: refuză să-l facă mitropolit și îl acuză de fapte ilegale
Dragnea a făcut uz de influența sa pe lângă premierul Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI și Ministerul Economiei pentru ca o companie controlată de Elliott Broidy, unul dintre vicepreședinții Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump, să obțină contracte cu Armata României pentru ”sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT) pentru MAPN și MAI.
Valoarea acestor contracte ar fi fost de 3,5 miliarde de euro pe an, timp de patru ani.
Legătura cu Elliott Broidy a fost făcută prin intermediul omului de afaceri Cristi Burci.
DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea pentru trafic de influență legat de vizita din ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia inaugurării președintelui Donald Trump. Alături de el au mai fost trimiși în judecată Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn, fost consilier al lui Florin Iordache, omul de afaceri Cristi Burci, fiul său Carlo Burci și omul de afaceri Dan Valentin Belcea.
"Pentru Dimitrescu Gheorghe posibilitate de a se implica și a avea un rol important în organizarea unei vizite la cel mai înalt nivel în SUA pentru Liviu Dragnea constituia o oportunitate unică ce îi permitea să intre în grațiile acestuia, situație ce i-ar fi garantat și deschis calea obținerii unui post important în diplomația română, lucru pe care Dimitrescu Gheorghe și-l dorea cu tărie (...) Dimitrescu Gheorghe nu a precupețit nici un efort, mai mult, a fost dispus să procure și să plătească inclusiv suma de 45.000 euro destinată societății de lobby", se arată în rechizitoriul DNA.
Dragnea s-a pozat cu Trump pentru că renunțase președintele Congo
Elliot Broidy i-a promis și președintelui Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso o întrevedere cu Donal Trump, la reședința acestuia din Mar-a-Lago, Florida, însă aceasta nu a avut loc. Președintele congolez a renunțat atunci și la invitația la ceremonia de inaugurare a lui Trump, fiind convins că nu se va realiza.
După cum se știe, valoarea unui bilet la ianugurarea președintelui SUA a fost de 250.000 de dolari.
Astfel, Elliot Broidy i-ar fi vândut biletele lui Cristian Burci, iar acesta i le-a dat lui Liviu Dragnea.
După ce a primit invitația, Liviu Dragnea i-a transmis-o și martorului Sorin Grindeanu, conform rechizitoriului DNA.
Dragnea promisese contracte de 14 miliarde de euro pentru o poză cu Trump
La mai bine de o lună după celebra poză cu Trump, pe 28 februarie, Cristian Burci, cel care inițiase cotnactul cu americanii, l-a informat pe Elliott Broidy că a avut o discuție cu Liviu Dragnea și este încrezător că acesta va livra cele promise.
Liviu Dragnea le-a transmis faptul "că este pentru prima dată în istorie când liderul celui mai mare partid din România, care are majoritate semnificativă în Parlament și controlează Guvernul, dorește să construiască o relație onestă cu SUA, dar a precizat în schimb că pentru a construi acest lucru are nevoie de dezvoltarea unei relații de afaceri Liviu Dragnea – Elliott Broidy, în cadrul căreia compania Circinius să își asume procesul de achiziție de echipamente militare de către România pe o perioadă de 4 ani, cu o valoare de aproximativ 3.5 miliarde de dolari pe an", conform rechizitoriului DNA.
Demersurile făcute de Dragnea pentru îndeplinirea promisiunilor au continuat, însă, până la umră, contractul nu a mai fost încheiat.
Afecerile despre care Burci le vorbise americanilor includeau și avioane F 16, elicoptere Bell, Fondul Suveran al României, dar și exploatarea de le Roșia Montană.
"În data de 26 noiembrie 2017, Dan Belcea le propune lui Burci Cristian-Ionel, Steven Loglisci, David Loglisci, achiziționarea de către aceștia a societății Circinius Defence SRL, în situația în care Elliot Broidy se retrage din afacerea C4ISR în România, și să continue să urmărească obținerea acestui contract.
În data de 27 noiembrie 2017 a fost agreată de toate părțile forma finală a contractului de generare, executare și asistență de afaceri între Circinius Defence LLC, Steve Loglisci și Celeran Ventures SA conform căruia, în cazul încheierii unui contract de către Circinius LLC cu Statul Român, se stabilesc beneficii în favoarea celor 3 părți. În cadrul contractului se precizează că Celeran Ventures a adus companiei Ciricnius LLC o serie de oportunități de afaceri în România, respectiv programul C4I și programul OSINT. Se precizează de asemenea că, în situația obținerii unui contract de către Circinius LLC în România, societatea Celeran Ventures va avea un câștig echivalent cu 15% din valoarea contractuală.
În data de 28 noiembrie 2017, Cristian Burci a trimis un email către Steve Loglisci, Dan Belcea, Carlo Burci și David Loglisci, cu mențiunea «Felicitări nouă tuturor! Aceasta va fi o afacere grozavă», atașând varianta finală a contractului dintre Circinius LLC, Celeran Ventures LLC și Steve Loglisci", se arată în rechizitorul DNA.
Liviu Dragnea ispășește acum o condamnare la 3 ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Cererea sa de eliberare condiționată va fi discutată pe 26 mai la Tribunalul București.