Două rachete balistice interceptate deasupra capitalei Emiratelor Arabe Unite

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.01.2022 - 10:36

Emiratele Arabe Unite au interceptat și distrus luni două rachete balistice Houthi care vizau țara din Golf, fără victime, a anunțat Ministerul Apărării, după un atac mortal cu o săptămână mai devreme, relatează Reuters.

SHARE

De mai bine de șase ani, Houthis se luptă cu o coaliție condusă de Arabia Saudită care include EAU, efectuând în mod repetat atacuri transfrontaliere cu rachete și drone asupra Arabiei Saudite și lansând un atac fără precedent asupra Emiratelor Arabe Unite la 17 ianuarie.

"Rămășițele rachetelor balistice interceptate au căzut în zone separate din jurul Abu Dhabi", a declarat ministerul, adăugând că ia măsurile de protecție necesare împotriva tuturor atacurilor.

Ziarul EAU The National a citat locuitori care au raportat flash-uri pe cer deasupra capitalei în jurul orei 4:30 dimineața.

Atacul de luni a fost al doilea pe teritoriul EAU de la atacul de săptămâna trecută, care a lovit un depozit de combustibil din Abu Dhabi, ucigând trei persoane, și a provocat un incendiu în apropierea aeroportului său internațional.

Televiziunea Al Masirah, administrată de Houthi, a declarat că grupul va anunța în câteva ore detaliile unei "operațiuni militare de amploare" împotriva Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite.

Citește și: Șeful Marinei germane a demisionat după ce a spus că „Putin merită respect”

Presa de stat saudită a declarat la începutul zilei de luni că coaliția a interceptat o rachetă balistică, iar resturile au avariat ateliere și vehicule în sudul regatului. Aceasta a declarat duminică târziu că o rachetă balistică a căzut în sudul țării, rănind doi străini și provocând pagube într-o zonă industrială.

Conflictul din Yemen este considerat în mare măsură un război prin procură între Arabia Saudită și Iran.

Organizația Națiunilor Unite, care, împreună cu Statele Unite, s-a străduit să obțină o încetare a focului în Yemen, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea conflictului și a cerut ambelor părți să dea dovadă de maximă reținere.

Citește și: SUA ordonă evacuarea familiilor personalului Ambasadei din Ucraina începând de luni | Newsweek Romania

Coaliția condusă de Arabia Saudită a intensificat atacurile aeriene asupra a ceea ce ea descrie ca fiind ținte houthi în Yemen.

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise vineri într-un atac asupra unui centru de detenție temporară din nordul provinciei Saada, iar aproximativ 20 de persoane au fost ucise în capitala Sanaa, controlată de Houthi, într-o operațiune desfășurată marți.

Coaliția a intervenit în Yemen în martie 2015, la câteva luni după ce Houthis au înlăturat din Sanaa guvernul recunoscut la nivel internațional. Grupul afirmă că luptă împotriva unui sistem corupt și a unei agresiuni străine.

Emiratele Arabe Unite și-au redus în mare măsură prezența în Yemen în 2019, pe fondul unui impas militar, dar forțele yemenite susținute de Emiratele Arabe Unite s-au alăturat recent luptelor împotriva Houthis în provincii cheie producătoare de energie din Yemen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te