Două cutremure în numai 2 ore în România. Care sunt cele 9 orașe importante lângă care au avut loc?

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.04.2024 - 12:44
Cutremur în România în urmă cu puține momente. A avut loc între 5 mari orașe - Foto: Profimedia Images

Două cutremure în numai 2 ore în România. Care sunt cele 9 orașe importante lângă care au avut loc? vă spunem potrivit Insitututului Național de Fizica Pământului care a făcut anunțurile oficiale.

SHARE

Un număr de 2 cutremure au avut loc în România, astăzi, la un interval de numai 2 ore. Zonele unde au avut loc cutremurul sunt despățite de mia multe sute de kilometri.

Două cutremure în numai 2 ore în România. Care sunt cele 9 orașe importante lângă care au avut loc?

Un prim cutremur s-a produs într-o zonă „clasică” pentru cutremure - Vrancea.

„În ziua de 09 Aprilie 2024, la ora 11:28:32 (ora locală a României), s-a produs în MOLDOVA, VRANCEA_SE un cutremur cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 30.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 27km S de Focsani, 49km NE de Buzau, 59km V de Braila, 60km V de Galati, 90km S de Barlad”, potrivit Institutului.

Un al doilea cutremur a avut loc într-o altă zonă.

„În ziua de 09 Aprilie 2024 la ora 09:22:16 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 18.3km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 15km NV de Targu Jiu, 68km S de Hunedoara, 72km NE de Drobeta-Turnu Severin, 82km S de Deva, 94km V de Ramnicu Valcea”, spune Institutul.

Newsweek a scris că România are un sistem de avertizare. Alertele sunt emise pentru cutremure mai mari de 4,5 grade pe scara Richter.

Cele mai multe cutremure din România se produc în Vrancea. Statistic, această regiune este responsabilă de aproximtiv 90% din numărul seismelor produse în țara noastră. Alarma unui astfel de cutremur ajunge la București în 25 de secunde.

Acesta utilizează formele de undă de la stațiile seismice amplasate în zona epicentrală, estimând rapid în baza acestora magnitudinea și adâncimea cutremurelor, la câteva secunde după ce primele unde ajung la suprafață.

Pe larg mai jos:

Citește și: De ce alarma de cutremur ajunge de 2 ori mai repede la București față de Cluj? Explicația experților

Unde te ascunzi la cutremur?

Cel mai sigur loc din casă în cazul unui cutremur este sub un zid de rezistență, și anume sub locul unde a fost decupată ușa.

Unde ar trebui să stați la cutremur? Cel mai bine ar fi sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli, candelabre. Sau puteți sta la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul.

NU o luați pe scări. Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă.

Citește și: Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te