Doi dintre românii arși în explozia de la Crevedia, în stare gravă în Italia. Ce spun mendicii

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.09.2023 - 09:21
Doi dintre românii arși în explozia de la Crevedia, în stare gravă în Italia. Ce spun mendicii - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Doi dintre românii arși în explozia de la Crevedia, în stare gravă în Italia. Ce spun mendicii - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Doi dintre românii arși în explozia stației de GPL de la Crevedia se află internați în spitale de arși din Italia în stare gravă.

SHARE

Dr. Sergio Colombo, membru în conducerea secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă Generală de la spitalul San Raffaele din Milano, a relatat într-un interviu acordat News.ro care este starea pacientului din România care a ajuns la unitatea sanitară cu 45% suprafaţă corporală arsă, în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 48 de ani este sedat şi intubat încă de când a ajuns în acest spital, iar recent i s-a făcut traheostomie, spun medicii. Dr. Sergio Colombo afirmă că, pe lângă alte complicaţii pentru care primeşte tratament, pacientul este tratat şi pentru o infecţie a plăgilor şi că organismul său răspunde bine la antibioticele administrate.

Citește și: VIDEO Primarul din Crevedia și-a autorizat soția să construiască un spațiu comercial lipit de un GPL 

Medicul de terapie intensivă a precizat şi care este starea pacientului internat iniţial la San Rafaelle şi transferat apoi la scurt timp în centrul destinat tratării pacienţilor cu arsuri de la Spitalul Niguarda din Milano. Doctorul spune că starea acestuia este foarte gravă şi că medicii de la Niguarda încearcă să ţină sub control răspândirea infecţiei de la nivelul rănilor, în organism.

„Cei doi pacienţi au ajuns săptămâna trecută, unul dintre ei era era foarte grav, i-am acordat îngrijiri în prima oră apoi l-am transferat spre alt spital de referinţă pentru pacienţii arşi de aici, din Milano. 

Celălalt pacient încă este aici în terapie intensivă, a fost mai puţin critic în ceea ce priveşte suprafaţa arsă, dar, ca fiecare pacient care ajunge în terapie intensivă, dezvoltă complicaţii care pot fi tratate doar în terapie intensivă.

Citește și: Patronii stației GPL Crevedia, reținuți. Au făcut profit de 71.000.000 lei și cu garanții de la stat

Acum este stabil, este îngrijit de chirurgii noştri, are nevoie să fie tratat pentru problemele respiratorii şi cardio-circulatorii, dar şi pentru problemele legate de o infecţie.

Cred că-l putem transfera de îndată ce avem un pat nou în terapie intensivă sau trebuie să aşteptăm să-l transferăm pe secţie, de îndată ce el se va simţi mai bine”, a explicat medicul. 

„Pacientul cu arsuri este unul dificil mai ales pentru asistenţi, în fazele în care se administrează medicaţia, primele 48 de ore sunt critice pentru că trebuie să asigurăm multe fluide pentru pacientul care le-a pierdut odată cu arsurile, în primele 48 de ore se intervine mai mult în terapie intensivă, pacientul are nevoie mai mult de ajutorul medicilor din ATI decât de cel al chirurgilor plastici.

Citește și: Proprietarii stațiilor GPL nu sunt obligați să aibă asigurare. Cine plătește victimele din Crevedia?

După aceea munca începe şi merge în paralel cu cea a chirurgului, pentru că uneori plăgile, arsurile au nevoie tot mai mult de munca chirurgului, alteori, cum este în cazul pacientului de aici, trebuie să controlăm situaţia, să asigurăm suportul corect astfel încât să facem organismul să răspună într-o manieră bună, trebuie să controlăm infecţiile, este o muncă multidisciplinară, cu chirurgul care face traheostomie, intubarea, apoi controlul infecţiilor cu infecţionistul.  

A fost intubat încă de la început şi acum i s-a făcut traheostomie (n.red traheostomie –  deschiderea directă a căii aeriene printr-o incizie la nivelul traheei, procedura permite pacientului să respire fără a folosi nasul sau gura şi este indicată în anumite afecţiuni cu complicaţii grave) pentru că după câteva zile am evaluat zona gâtului şi am hotărât să facem această procedură, astfel încât lucrurile să fie mai sigure pentru el. 

Nu-mi este uşor să vă spun în ce interval de timp va fi mai bine pentru că pacientul din terapie intensivă poate suferi de probleme care pot apărea chiar în terapie intensivă. Sunt probleme imediate pe care le tratăm, dar apoi pot apărea mai târziu probleme, precum infecţia. Când apare infecţia, trebuie să speli pacientul, şi uneori poţi chiar să o iei de la capăt cu faza resuscitării. 

Aşa că e dificil să vă dau un orizont de timp, uneori avem nevoie să tratăm o infecţie de 3 sau 4 săptămâni şi să stabilizăm pacientul, uneori poate avem nevoie de mai mult, poate de câteva luni”, a mai explicat medicul de la Spitalul San Rafaelle. 

„Nu mai avem acum internaţi aici pacienţi cu arsuri, pentru că de obicei aceştia ajung în centre destinate îngrijirii pacienţilor cu arsuri şi când avem mai mulţi pacienţi îi îngrijim în terapie intensivă în primele 48, 72 de ore, stabilizăm pacientul şi apoi îl trimitem în centrele special destinate pacienţilor cu arsuri.

Pacientul care avea arsuri pe 90% din suprafaţa corpului a fost transferat la Spitalul Niguarda din Milano, care este centrul nostru de referinţă de aici din Milano pentru pacienţii cu arsuri. Şansele lui, când ai aşa o suprafaţă mare afectată, prognosticul este extrem de rezervat, trebuie să fii oricând pregătit să pierzi pacientul, în acest caz. 

Dar pacientul este încă în viaţă şi suntem mulţumiţi de asta, cred că în cazul acestui pacient problema este controlul răspândirii infecţiei la nivelul plăgilor, poate fi un drum lung, dar sperăm să fie bine”, a declarat medicul. 

„Ne propunem să trimitem întotdeauna pacientul într-un centru de arşi la final, dacă reuşim să-l aducem într-o stare mai bună, să respire singur, fără alte probleme ale sistemului cardio-circulator, cu un control bun al plăgilor, într-un astfel de spital au de asemenea partea de recuperare. În momentul de faţă ne propunem să facem pacientul cât mai autonom posibil, să se descurce singur. 

Rudele lui sunt aici, este încă sedat,pentru că i se administrează încă medicamente, proces care nu e uşor de suportat, dar părinţii, rudele sunt aici, vorbim cu ei în fiecare zi, după perioada cu COVID am stabilit o regulă cu aparţinărorii, intră numai la o anumită oră din zi, vorbesc cu pacienţii 10, 15 minute.

El nu poatre vorbi, este sedat, toate rudele încearcă să le vorbească pacienţilor, celor dragi, chiar dacă nu sunt conştienţi, sperând că vor ajunge la ei rugăciunile lor, sprijinul lor, dar rudele lui sunt persoane bune, puternice, înţeleg totul, ce le spunem, gravitatea pacientului, probabil ştiu asta de la bun început, au trăit şocul faptului că pacientul a fost transferat aici de urgenţă, nu au realizat pe loc care e problema reală, au sosit la o zi după tragedie, îmi amintesc, au sprijinul colegilor noştri”, a relatat medicul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te