DOCUMENT Cazul restaurantului lui Câine: De ce i-a dat instanța dreptate lui Nicușor Dan

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.09.2020 - 16:20

Curtea de Apel București (CAB) a explicat de ce a suspendat dispoziția primarului pesedist al Sectorului 4 Daniel Băluță de demolare a restaurantului lui Mihai Mitrache, zis Câine, din Orășelul Copilului și i-a dat dreptate, practic, lui Nicușor Dan.

SHARE

Inițial, Tribunalul București i-a dat dreptate lui Băluță și a confirmat decizia de demolare, însă decizia instanței superioare este definitivă și considerată cea corectă, potrivit G4Media.

Restaurantul lui Mitrache a fost demolat pe 1 mai 2020, iar decizia CAB a venit pe 4 mai 2020, însă Curtea și-a însușit argumentele soacrei lui Mitrache potrivit cărora construcția nu a fost demolată în totalitate, ci i-a rămas fundația care reprezenta o treime din construcție.


CAB a explicat că, potrivit articolului 32 din legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, Primăria Sectorului 4 trebuia să ceară unei instanțe aprobarea de a demola restaurantul cu terasă al lui Mitrache din parc. În cadrul acestui proces, afaceristul ar fi avut ocazia să se apere sau să ceară despăgubiri.

Curtea explică faptul că există două excepții în lege care permit Primăriei să demoleze pe cale administrativă, fără să ceară aprobarea unei instanțe, însă niciuna dintre cele două excepții nu se regăsește în situația de față.

Prima excepție se referă la construcțiile fără autorizație. Or, a constatat Curtea, restaurantul lui Mitrache avea autorizație de construcție emisă în 2013 de către fostul primar Cristian Popescu Piedone. CAB nu a analizat dacă autorizația de construcție emisă de Piedone a fost emisă legal sau nu, întrucât procesul prin care s-a cerut suspendarea dispoziției de demolare nu a privit așa ceva. Legalitatea deciziei lui Piedone face obiectul unui alt proces.

A două excepție din lege care permitea Primăriei să demoleze fără aprobarea prealabilă a unei instanțe este în cazul construcțiilor provizorii de pe domeniul public. Or, a constatat Curtea, restaurantul cu terasă din parc al lui Mitrache nu era o construcție provizorie, ci una definitivă, aprobată de Piedone.

În plus, construcția inițială de 81 de metri pătrați a fost edificată în anii ’70, deci anterior intrării în vigoare a legii construcțiilor nr. 50/1991. Construcția inițială se numea ”Căsuța” și a fost vândută de Compania Librării în 1998, iar ulterior a ajuns în proprietatea lui Mitrache.

Prin urmare, ”Căsuței” nu i se aplică dispozițiile legii din 1991, a explicat Curtea, deci nu putea fi demolată, cu atât mai mult fără aprobarea unei instanțe.

În ce privește restul clădirii, extinderea de la 81 de metri pătrați la 240 de m2, nici aceasta nu putea fi demolată fără aprobarea unei instanțe în condițiile în care avea autorizație de la Piedone și nu era o construcție provizorie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te