UPDATE Decizia de joi a conducerii Fondului de Dezvoltare și Investiții a provocat nemulțumiri în rândul primarilor și a șefilor consiliilor județene din țară, ale căror proiecte nu s-au regăsit pe lista privind cea de-a treia tranșă de finanțări. Vineri după-amiază, o nouă listă de finanțări a fost făcută publică, între județele incluse fiind și Oltul.
___________________
Articol inițial:
Ministerul Dezvoltării a făcut publică, joi seară, lista cu 105 proiecte care intră în cea de-a treia listă de finanțare din banii trimiși către primării și consilii județene, prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI).
Între județele favorizate de guvernarea PSD, ținând cont de numărul de proiecte aprobate, sunt Suceava – cu 11 proiecte finanțate, Mehedinți – 11 proiecte, Vaslu – 10 proiecte, Bistrița-Năsăud – 9 proiecte. Din cei 10 miliarde de lei alocați de Fondul de Dezvoltare și Investiții, în acest an, pentru proiecte de infrastructură, dar și pentru lucrări la unități de învățământ, spitale și alte instituții publice, două trarnșe de bani s-au dat în septembrie, iar cea de-a treia, în valoare de peste 1 miliard de lei, a fost aprobată joi.
Din totalul de 10 miliarde de lei, bani alocați pentru 2019, au mai rămas disponibili circa 1,3 miliarde de lei, care urmează să fie împărțiți până la finele anului. Banii sunt alocați în baza unor proitecte depuse de primării și CJ-uri, care vizează lucrări de gaze, rețele apă, de canalizare.
În această ultimă tranșă de bani la care s-a dat undă verde joi, câteva județe conduse de baroni ai PSD nu au primit niciun ban. Un exemplu este Oltul, condus de Paul Stănescu, unul dintre „dușmanii” Vioricăi Dăncilă. De altfel, cu câteva zile înainte de moțiunea de cenzură, care a dus la căderea Guvernului condus de Viorica Dăncilă, Stănescu și-a pus în cap primarii din județul său.
Aceștia i-au cerut să susțină Guvernul, fiind informații cum că baronul PSD de Olt ar fi încercat să se răzbune pe Viorica Dăncilă, pentru răfuieli care au tot avut loc în ultimele luni, și să voteze, în Parlament, pentru demiterea Guvernului. Paul Stănescu, considerat în partid ca făcând parte din aceeași tabără cu Gabriela Firea și Marcel Ciolcau, cei care ar fi încercat o înlăturare a lui Dăncilă după pierderea guvernării.
Oltul este considerat unul dintre puține fiefuri PSD care au mai rămas în picioare, cel puțin așa cum au arătat rezultatetele alegeri europarlamentare din mai 2019, astfel că Viorica Dăncilă își face calcule că de aici ar putea obține, prin mobilizarea taberei Stănescu, voturi pentru prezidențiale.
O variantă e că premierul ar vrea să-l țină în șah, cel puțin pe perioada campaniei electorale pentru prezidențiale, pe Stănescu, cu banii de la Fondul de Dezvoltare, lipsa acestor finanțări încurcând proiectele din județ. O șansă de finanțare a acestora, în 2019, mai rămâne, din restul de circa 1,3 miliarde de lei cât a mai rămas pentru a se aloca în acest an de la FDI, însă într-o altă tranșă. Surse din PSD susțin că, vineri dimineață, mai mulți primari din Olt i-au reproșat lui Paul Stănescu faptul că proiectele lor nu au primit bani, în a treia tranșă, de la Fondul de Dezvoltare, iar baronul social-democrat le-ar fi promis acestora că va încerca să rezolve situația și că banii vor veni în cel mult câteva zile.
Nu aceleași jocuri de putere par fi valabile și pentru județele Dolj și Maramureș. Doljul, controlat de Olguța Vasilescu, care a știut să „dea bine” și în tabăra lui Dragnea, și, ulterior, în cea a lui Dăncilă, a fost lăsat fără bani de la FDI în tranșa a treia de finanțare.
La fel și Maramureșul, șeful județului fiind baronul PSD Gabriel Zetea. În urmă cu câteva zile, mai-marii din partid, printre care Viorica Dăncilă, Orlando Teodorovici și Lia Olguța Vasilescu, au participat la nunta lui Zetea.