Directorul STS: Aplicaţia privind certificatele digitale COVID va fi finalizată până la 1 iulie

DE Valentin Mirică | Actualizat: 08.06.2021 - 12:07
Foto: Facebook STS

Platforma privind certificatele digitale COVID, care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană, implementată de STS, va fi finalizată până la data 1 iulie a declarat, marţi, directorul Serviciului, Ionel-Sorin Bălan.

SHARE

"Va fi finalizat, deja au fost trecute câteva etape tehnice. Purtătorul de cuvânt a prezentat mai multe interpelări, s-au realizat teste (...). Suntem în lucru cu aplicaţia de portal şi cu aplicaţia de modificare a certificatelor. Va fi gata clar până la 1 iulie", a declarat şeful STS la Parlament, unde a fost prezent la şedinţa Comisiilor reunite de apărare.

El a amintit că platformele informatice dezvoltate pot permite generarea a trei tipuri de certificate: de vaccinare, de ieşire din boală şi de testare.

"Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care doreşte descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziţie, respectiv Registrul Naţional de Vaccinare sau Coronaforms, Registrul electronic pentru vaccinare şi aplicaţia Coronaforms pentru celelalte tipuri de certificate. După aplicarea cererii unuia dintre certificate sau mai multe, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, acest certificat. Acest certificat poate fi ţinut fie în mod electronic, pe telefonul mobil sau pe alt device, poate fi şi printat şi poate fi prezentat autorităţilor, existând, de asemenea, aplicaţie dezvoltată care permite verificarea autenticităţii documentului prezentat, datele respectiv fiind corelate cu datele de identitate din documentele personale", a explicat directorul STS.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, 39% finalizat. Se montează cabluri. Inaugurat, 2023

Ionel-Sorin Bălan a precizat că în momentul de faţă este în lucru un document legislativ care va explica clar modalitatea de utilizare a aplicaţiei.

"La nivelul instituţiei noastre, task-urile sunt clar tehnice, acelea de a dezvolta produsele oferite. Această aplicaţie este dezvoltată în conformitate cu discutarea şi aprobarea regulamentului european şi suntem în grafic cu tot ceea ce s-a întâmplat la nivelul european", a adăugat el.

În ceea ce priveşte schema de ajutor pentru HoReCa, Bălan a arătat că "nu este foarte greu operaţionalizată de către STS".

"Se lucrează conform cerinţelor operaţionale ale ministerului (Ministerul Economiei - n.r.) şi va fi lansată atunci când ministerul va hotărî de cuviinţă. Este o decizie operaţională şi tehnică, care va fi luată împreună cu ministerul, a subliniat el.

CITEȘTE ȘI: STUDIU Oamenii posedă codul genetic de a-și regenera părți ale corpului ca salamandrele

Şeful STS a prezentat în Parlament bilanţul activităţii instituţiei.

"Conform Legii 92/1996, STS este controlat de Parlament (...) Astăzi am prezentat bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2020 şi de asemenea principalele direcţii de acţiune pentru anul 2021", a mai precizat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.