Diplomat rus, expulzat, la propunerea SRI, după scandalul românului prins că spiona pentru Moscova

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.05.2024 - 16:05
Un diplomat rus a fost expulzat la cererea SRI - Foto: Inquam Photos / Saul Pop (rol ilustrativ)

Un diplomat rus a fost expulzat din țara noastră, la propunerea SRI, după scandalul în care un român a fost arestat pentru trădare. De altfel, în urma acțiunilor SRI, DIICOT a dispus reținerea românului și, ulterior, CAB a acceptat arestarea acestuia pentru 30 de zile.

SHARE

Un diplomat rus a fost expulzat din țara noastră după scandalul în care un român a fost arestat pentru trădare. Acesta a fost prins spionând pentru Rusia. Oficialul a fost declarat persona non grata la propunerea SRI.

De altfel, SRI a transmis că în urma acțiunilor specifice ale agenților săi, DIICOT a dispus reținerea bărbatului, apoi, magistrații CAB au acceptat arestarea preventivă. 

Diplomat rus, expulzat după scandalul românului prins că spiona pentru Moscova

”Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Citește și: Românul care spiona militarii români și ai NATO pentru Rusia, fanul înfocat al lui Cozmin Gușă

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, a transmis MAE într-un comunicat de presă.

Cazul a fost instrumentat de SRI în colaborare cu Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

”În urma acțiunilor specifice ale Serviciului Român de Informații, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 23.05.2024, reținerea unui cetățean român, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.

Începând cu anul 2022, cetățeanul român a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnică militară de luptă și deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate pe teritoriul României. Informațiile colectate au fost transmise către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile.

Citește și: Român arestat pentru trădare. A trimis rușilor informații strategice și poze cu tehnica militară

În același caz, la propunerea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968.

În cadrul acestei acțiuni, Serviciul Român de Informații a cooperat cu Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Serviciul Român de Informații, împreună cu structurile naționale de informații, va continua monitorizarea atentă a acestor riscuri de securitate și informarea organelor de aplicare a legii, în scopul apărării securității naționale”, a transmis SRI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te