„Provocările cu care se confruntă astăzi lumea democratică nu pot fi depăşite decât prin solidaritate, unitate şi coeziune între toate statele care împărtăşesc aceste valori. Este aşadar datoria noastră morală de a întări şi a menţine spiritul libertăţii care guvernează societăţile noastre, apărarea valorilor în care credem cu toţii. Franţa a fost alături de România în multe din momentele cheie ale istoriei", a afirmat Dîncu, într-o declaraţie comună cu ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly.
El a spus că România este într-un parteneriat special cu Franţa.
„Mă bucur să afirm că (...) putem să ne bazăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră ferm, lucru confirmat de recenta declaraţie a preşedintelui Emanuel Macron privind contribuţia Franţei şi prezenţa aliată în Regiunea Mării Negre. Suntem preocupaţi de recentele evoluţii din regiune şi sperăm că vor prevala dialogul şi înţelegerea între părţi. În acest sens aş dori să salut şi anunţul preşedintelui Biden privind suplimentarea contribuţiei SUA la postura de descurajare şi apărare în zona Mării negre, o dovadă a solidarităţii transatlantice", a mai subliniat Dîncu, potrivit Agerpres.
Citește și: Președintele CE: O ameninţare împotriva Ucrainei este o ameninţare împotriva Europei
Ministrul a mai afirmat că evoluţiile în planul securităţii au confirmat unitatea aliată, menţionând că la recentul Consiliu NATO-Rusia aliaţii s-au exprimat pe o singură voce faţă de solicitările Federaţiei Ruse.
„Preşedinţia Franţei la Consiliul Uniunii Europene joacă un rol important în elaborarea busolei strategice al UE. (...) Reiterez angajamentul nostru ferm în asigurarea securităţii zonei Balcanilor de vest şi de stabilizarea regiunii Sahel, sporirea contribuţiei în cazul operaţiei EURofort Altea şi disponibilitatea implicării cu un contingent de 50 de militari la misiunea Task Force Takuba, fiind doar câteva din exemple elocvente", a spus ministrul Apărării Naţionale.
El a adăugat că începe o nouă etapă a parteneriatului franco-român, o etapă consolidată de schimburi bilaterale.
Citește și: VIDEO Iohannis, după ședința CSAT: România este gata să găzduiască o prezență aliată crescută
„Parteneriatul strategic dintre ţările noastre asigură cadrul cel mai potrivit consolidării relaţiilor bilaterale, oferind prin intermediul foii de parcurs o proiecţie a activităţilor viitoare de interes comun. Doresc să subliniez determinarea părţii române de continuare a eforturilor pentru a promova relaţii bilaterale puternice, a consolida dialogul politic şi a dezvolta dimensiunea de cooperare practică în beneficiul ambelor părţi", a mai menţionat Vasile Dîncu.
Ministrul a vorbit şi de proiectele de înzestrare, menţionând că speră să se găsească o soluţie rapidă pentru proiectul achiziţiei de corvete.
„Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat", a subliniat Dîncu.
„În acelaşi timp, vă mulţumesc pentru anunţul recent al preşedintelui Macron privind prezenţa unui batalion NATO (...) în România, o cerere pe care România a făcut-o de mai multe ori şi de mai mult timp către NATO", a adăugat Vasile Dîncu.
Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, efectuează o vizită în România, iar joi are întâlniri şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.