Die Presse: România „va șantaja” Austria cu 50 miliarde metri cubi de gaz ca să intre în Schengen

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.10.2023 - 20:44
Neptun Deep - Foto: Arhiva / OMV Petrom
Neptun Deep - Foto: Arhiva / OMV Petrom

Româna poate „forța” intrarea în Schengen oprind accesul OMV la Neptun Deep, zăcământul din Marea Neagră evaluat la 100 miliarde de metri cubi. OMV, controlat de statul austriac, deține jumătate din acțiunile proiectului.

SHARE

Articolul din Die Presse se numește: „România pune presiune pe Austria: Fără Schengen, fără gaz”. El spune că România va îngreuna accesul OMV la proiectul Neptun Deep dacă nu intrăm în Schegen.

Citește și: Ciolacu, despre proiectul Deep-Blue: „România face pasul decisiv pentru independenţa energetică”

Din titlul, presa austriacă, cea care a prezentat pe larg cifre cel puțin îndoielnice despre nivelul ridicat al migrației, pare să indice faptul că România practică un șantaj: Dacă România nu aderă la Schengen, nu le vom mai permite accesul la gazul de la Marea Neagră. Titlul este foarte clar.

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Articolul din Die Presse:

Dacă Karl Nehammer rămâne ferm, Bucureștiul vrea să îngreuneze activitatea OMV în Marea Neagră.

Citește și: Cum vrea România să spargă veto-ul Austriei și să intre în Schengen. Justificați tot!

Faptul că respingerea de către Austria a aderării României (și a Bulgariei) la Schengen ar fi trebuit să aibă consecințe neplăcute pe termen lung pentru Viena ar fi trebuit să devină clar pentru toți cei implicați cel târziu în momentul în care premierul României, Marcel Ciolacu, a evaluat prejudiciul cauzat de veto la două procente din producția economică a României.

Citește și: România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen. Ciolacu: „Categoric, da!”

Primele consecințe concrete ale respingerii de către guvernul turco-verde a extinderii spațiului Schengen, în vigoare de la sfârșitul anului trecut, au devenit vizibile vineri: potrivit unui articol din "Financial Times", guvernul român vrea să mențină o lege care permite Bucureștiului accesul la producția de gaze naturale "în situații excepționale" până când Austria va accepta aderarea la Schengen.

România „va șantaja” Austria cu 50 miliarde metri cubi de gaz ca să intre în Schengen

Miza negocierii este câmpul de gaze submarin Neptun Deep din largul coastei românești a Mării Negre. OMV deține jumătate din acțiunile proiectului de gaze de mare adâncime, care ar trebui să intre în funcțiune în 2027 - celălalt coproprietar este producătorul de gaze naturale Romgaz, deținut predominant de stat. Volumul recuperabil este estimat la 100 de miliarde de m3.

Pentru comparație: Austria a consumat ultima dată aproximativ nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Volumul investiției a fost estimat la aproximativ patru miliarde de euro.

Toate temele făcute

Din punctul de vedere al UE, nu există nimic de criticat în ceea ce privește maturitatea Schengen a României și Bulgariei - și acest lucru este valabil de ani de zile. La jumătatea lunii septembrie, autoritatea de la Bruxelles și-a încheiat monitorizarea specială a sistemului judiciar și a statului de drept în cele două țări - Bucureștiul și Sofia au realizat toate reformele necesare, a atestat atunci președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

În orice caz, România nu vrea să accepte argumentul cancelarului federal Karl Nehammer (ÖVP), potrivit căruia "nu" la aderarea României la Schengen este necesar pentru a proteja Austria de migrația ilegală. Dacă ar fi așa, atunci este de neînțeles de ce Viena a blocat anul trecut aderarea țării sale, dar nu a avut nicio rezervă față de admiterea Croației în Schengen, a criticat premierul Ciolacu. 

Dacă sistemul Schengen este "atât de stricat", așa cum pretinde Viena, „Austria poate să plece, din partea mea, și să se înconjoare cu kilometri de sârmă ghimpată sau garduri electrice", a spus șeful guvernului român. Dacă Viena nu-și revine până la sfârșitul anului, țara sa va apela la Curtea Europeană de Justiție - o amenințare cu care sunt de acord 54 la sută dintre români într-un sondaj realizat în urmă cu câteva zile de institutul de sondare a opiniei Avantgarde.

Într-un interviu acordat Financial Times, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a încercat să calmeze verbal tensiunea. Disputa legată de câmpul de gaze nu trebuie privită exclusiv din perspectiva Schengen, deoarece legea a fost concepută doar pentru "anumite situații excepționale" - și nu ca un mijloc de a exercita o contrapresiune. În orice caz, OMV a contestat deja trecerea în fața unei curți internaționale de arbitraj.

Compania austriacă și-a exprimat recent speranța că României i se va permite în curând să adere la spațiul Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te