Dezbaterea ce a încis Internetul: Te descalți când mergi în vizită? Incredibil ce fac occidentalii

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.02.2023 - 12:47
Te descalți când mergi în vizită - Foto: Pexels / Lisa Fotios

Una din controversele „de societate” din România este legată de obiceiul de a te descălța atunci când mergi în vizită. Ce alegi - să rămâi în ciorapi cu riscurile aferente sau să agtragi oprobiul gzdelor că le-ai murdărit covoarele sau podeaua.

SHARE

"Am fost aseară la o petrecere la care au participat olandezi, belgieni, italieni, ucraineni şi francezi. Noi eram singurii români prezenţi (cu excepţia uneia dintre gazde). Am fost, de asemenea, și singurii care s-au descălţat la intrare.

Ne-am încălţat repede la loc, înainte să observe cineva."

"Petrecerea a fost în sufrageria oamenilor, că doar nu ne-am fi descălțat noi la discotecă sau în sala de evenimente", a adăugat o tânără cu mulți urmăritori pe pagina sa de FB. Majoritatea oamenilor au înclinat pentru lepădarea de pantofi la intrare. Ai au adus drept argumente faptul că și în alte state oamenii își lasă pantofii la intrare.

Scurta postare a strâns rapid peste 600 de comentarii.

„În Germania toții oamenii pe care-i cunosc eu își dau jos papucii, de multe ori chiar in scara blocului înainte să intri  . In Asia peste tot își dau jos papucii, in State numai la americanii albi am vazut să nu-și dea papucii jos. In rest nu m-am dus la oameni acasa in alte țări, să pot observa sau mă rog nu m-am uitat.

Chiar recent am fost la o petrecere in Germania cu rochie si ciorapi, mi-am luat chiar șosete de lână extra in geantă, ca la nemți e tot timpul frig”.

„Noi locuim la Viena si absolut toata lumea se descalta cand intra intr-o casa. Mai mult, ti se sugereaza fin sa te descalti daca nu o faci de buna voie.
Am vazut multi pantofi la usi, in special in zilele ploioase.”

„În Spania am case care se descalță si case care umblă încălțați o perioadă de timp până își pun papucii sau copiii merg desculți.La mine in casă ne descălțăm la ușă ( familie mixta).”

„Eu nu sunt de acord cu multe obiceiuri românești dar să intre un grup întreg de oameni în casa mea, la o petrecere, fără să se descalțe este ceva ce nu aș accepta și nu înțeleg care ar fi motivul lor.

Mă gândesc că era un spațiu destinat unei petreceri și atunci da, e ok. Dar dacă era casa cuiva unde seara se culcă niște copii, mi se pare chiar absurd. Adică... "spălați-vă pe mâini înainte de fiecare masa" dar "umblați încălțați prin casă"..

E o chestie de igienă

„Da, diferite culturi trateaza foarte diferit chestiile astea de igiena. Privind ambele aspecte ale problemei, unii considera ca nu e ok intre straini (chiar daca-s amici, prieteni, cunostinte, straini la modul ca nu fac parte din familie, nu te vad ciufulit, in pijamale si nespalat pe dinti zi de zi) sa stai in sosete sau cu degete la vedere (yes, that's a thing).

Pe de alta parte, altii considera ca e total neigienic si lipsit de respect sa intri incaltat in casa cuiva, in spatiul sau personal. Si daca privesti cu atentie, vesticii "bogati" care aveau case mari si angajati care sa curete dupa ei, prefera sa le intri incaltat in casa. Esticii, care pun mare accent pe practici religioase, sacralitatea caminului si a spatiului personal al cuiva, prefera sa te descalti la intrarea intr-un spatiu special pentru ei - casa si templul.”

Citește și: „Nimeni nu mă angaja pentru că aveam copil mic”. Povestea unei tinere ca reușit să-și urmeze visul

„La mine în familie (inclusiv în familia extinsă) nu a existat niciodată obiceiul de a descălța musafirii la intrare. Dimpotrivă, am fost educată că este nepoliticos să ceri așa ceva. Am făcut-o doar când erau copiii mici și mergeau de-a bușilea, din motive de igienă. În Italia n-am fost, dar și soțul meu și prietenii lui italieni au obiceiul să se descalțe când intră într-o casă (cu excepția situației în care gazda spune că nu e nevoie).”

Te descalți dacă mergi la baie

„In Olanda nu se descalta lumea cand intra in casa. Se intra cu incaltamintea la parter sau in hol, sufragerie. Nu se intra incaltat la etaj/ dormitor sau la baie.
Adevarul este ca nu este covor sau mocheta pe jos. Toți au la ușa preș unde poți sa te ștergi daca este umed afara. Asta este obiceiul.

Citește și: Rușii avansează în estul Ucrainei. Câștiguri teritoriale în jurul orașului Bakhmut și spre Kupiansk


Poate trebuie menționat ca nu exista praful așa de predominant ca in alte țari. Nu știu de ce.
Nu cunosc pe nimeni care s-a îmbolnăvit din cauza asta. Deasemenea unii copii nu poarta sosete nici iarna, iarasi supravietuiesc.  
Fiecare popor cu obiceiurile lui si nimeni nu este forțat sa stea unde nu-i place.
Eu nu pot decat sa te admir pt. flexibilitatea ta/vostra si puterea de adaptare, de a rationaliza si a arata copiilor.” diferitele obiceiuri. Nicaieri nu este doar bine, important este este sa-ți găsești locul unde te simți cel mai bine. Bafta!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te