Dezastru ecologic în județul Alba: 40 de tone de pește au murit. Care au fost cauzele

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.06.2022 - 22:27
Dezastru ecologic în județul Alba: 40 de tone de pește au murit. Care au fost cauzele - Photo: Oziel Gomez

Un dezastru ecologic s-a petrecut în aceste zile în județul Alba, unde 40 de tone de pește au murit. APA CTTA SA Alba, compania care administrează rețeaua de apă din județ, a fost trimisă în judecată.

SHARE

Dosarul în care APA CTTA SA Alba, compania care administrează rețeaua de apă din județ, a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni la legea apelor, în urma unui dezastru ecologic, a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

Mai exact, în data de 14 iunie 2022, magistrații Judecătoriei Sebeș au admis rechizitoriul întocmit de procurori și au dispus începerea judecății pentru săvârşirea infracţiunilor de evacuare, aruncare sau injectare în apele de suprafață și subterane, în apele maritime interioare sau în apele mării teritoriale de ape uzate, deșeuri, reziduri sau produse de orice fel, care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantitate sau concentrație care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul înconjurător, producția agricolă sau industrială ori fondul piscicol.

Citește și: VIDEO Temutele avioane de luptă americane F-35 de generația V vin în Europa. Cine a comandat deja

Este vorba despre un dezastru ecologic, produs în urmă cu mai bine de 5 ani la un iaz administrat de Delta Plus SRL, unde au murit peste 40 de tone de pește, iar pagubele, atunci au fost calculate la 400.000 de lei.

De asemenea, motivarea instanței a fost făcută public, motivarea fiind disponibilă pe rejust.ro.Potrivit motivării instanței ”in perioada 25-26 mai 2017, inculpata APA CTTA SA Alba, în calitate de operator de canalizare și epurare ape uzate din localitatea Daia Română, nu a luat toate măsurile necesare pentru corecta funcționare a rețelei de colectare (canalizare) a apelor uzate, existând deficiențe care au permis scurgerea din canalizare a apelor fecaloid menajere (uzate) direct în emisar/receptor natural/pârâul Valea, precum și pe fondul nefuncționării stației de epurare din  administrată tot de inculpată, a permis deversări masive de apă uzată, plină de dejecții fecaloide, spumare intensă, direct în pârâul Daia, acestea conţinând substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care au schimbat caracteristicile apei și care, în final, au condus la mortalitatea piscicolă din Iazul nr. 1 aparținând societății Delta Plus SRL,  în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone) punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol, la iazurile piscicole aparținând societății Delta Plus SRL situate în Daia Română, s-a produs o poluare accidentală care a avut ca rezultat mortalitatea piscicolă din iazul nr. 1 aparținând societății, în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone).

Citește și: VIDEO ANALIZĂ Mii de zboruri anulate în plin sezon al vacanțelor. De ce e haos în transportul aerian

Din actele de sesizare ale organelor de urmărire penală a reiesit faptul că, în perioada 25-26 mai 2017, pe fondul unor deversări masive de apă uzată, plină de dejecții fecaloide, spumare intensă, din stația de epurare administrată de societatea APA CTTA SA Alba și din gospodăriile comunei Daia Română, cumulate cu condițiile atmosferice existente, la iazurile piscicole aparținând societății Delta Plus SRL, s-a produs o poluare accidentală care a avut ca rezultat mortalitatea piscicolă din iazul nr. 1 aparținând societății, în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone)”, se arată în documentul citat.

Potrivit alba24.ro, momentan dosarul nu a primit un prim termen de judecată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te