Descoperire despre slăbit. Cum poate muzica să reducă grăsimea în exces? Cum acționează?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.04.2025 - 17:40
Descoperire despre slăbit. Cum poate muzica să reducă grăsimea în exces? Cum acționează? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Descoperire despre slăbit. Cum poate muzica să reducă grăsimea în exces? Cum acționează? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Cercetătorii au descoperit că grăsimea corporală poate fi redusă prin muzică. Care este motivul și cum acționează undele sonore?

SHARE

Descoperire despre slăbit. Cum poate muzica să reducă grăsimea în exces? 

Interacţiunea dintre stimulii acustici şi procesele celulare a devenit un domeniu emergent de interes ştiinţific. O echipă de cercetători japonezi de la Universitatea Kyoto a descoperit că undele sonore pot influenţa comportamentul celular, inclusiv procesul de formare a celulelor adipoase. 

Descoperire despre slăbit. Cum poate muzica să reducă grăsimea în exces? Cum acționează?

Expunerea la frecvenţe acustice a condus, în condiţii de laborator, la inhibarea maturizării celulelor adipoase şi la reducerea acumulării de grăsime.

Descoperirea sugerează potenţialul utilizării stimulării acustice ca instrument non-invaziv în controlul proceselor metabolice şi regenerative.

Corpul uman poartă conversaţii pe care nu le putem auzi. La nivel celular, undele sonore generează reacţii fizice care ar putea transforma modul în care este gestionată greutatea corporală, au constatat oamenii de ştiinţă. 

Există o senzaţie pe care o resimţim în apropierea unui zgomot foarte puternic, cum ar fi lângă un avion care decolează sau un sistem de boxe la un concert: un sunet atât de intens, încât îl percepem în tot corpul. În astfel de momente, nu doar creierul şi urechile percep sunetul, ci şi celulele din organism, a constatat echipa de la Universitatea Kyoto. 

Cercetătorii au descoperit că vibraţiile acustice, chiar şi cele obişnuite, pot împiedica în mod semnificativ dezvoltarea celulelor adipoase, un proces comparabil cu diminuarea capacităţii de stocare a grăsimii la nivel celular.

Cercetătorii au demonstrat că o acţiune aparent banală, precum redarea unei note muzicale în apropierea unor celule cultivate în laborator, poate declanşa modificări biologice remarcabile la nivel celular. Specialiştii sugerează că celulele „simt” sunetul prin vibraţii mecanice.

Rezultatele studiului, publicate în 16 aprilie în revista Communications Biology, arată că expunerea continuă la sunete a redus formarea celulelor adipoase cu aproximativ 15%.

Această descoperire oferă noi perspective pentru dezvoltarea unor strategii terapeutice inovatoare în controlul metabolismului şi regenerarea ţesuturilor cu leziuni, în contextul în care devine tot mai evident că sunetele ambientale - de la muzică la zgomotele urbane - pot influenţa procese biologice subtile.

Pornind de la cercetări anterioare din 2018, echipa a fost inspirată de progresele din domeniul mecanobiologiei (ramura biologiei care studiază interacţiunile mecanice în celule) şi al propagării sunetului prin ţesuturile din corp, aşa-numitul „mediu acustic intern”, care sugerează că presiunea acustică generată de sunet ar putea fi suficientă pentru a induce răspunsuri celulare, scrie news.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te