România se află sub o mare presiune de a livra Ucrainei unul dintre sistemele sale de rachete Patriot, după vizita lui Klaus Iohannis în SUA. Rușii deja au trecut la amenințări la adresa țării noastre după anunțul venit din America.
Newsweek România a scris că Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot.
Întâlnirea, parte a călătoriei de trei zile a lui Iohannis în SUA, a fost programată pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a aderării României la alianța militară NATO. „A existat o discuție despre cine poate trimite sisteme Patriot în Ucraina”, a declarat Iohannis reporterilor.
Îna cest moment, România are 4 sisteme Patriot din care unul este operațional. De asemenea, România mai așteaptă alte 3 sisteme Patriot. Sistemele Patriot au rolul de apărare anti-aeriană.
Decizie capitală pentru România. Iohannis convoacă CSAT: Patriot pentru Ucraina pe ordinea de zi
Citește și: Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot. Ce a răspuns președintele României
Pe această linie, presa ucraineană scrie un articol intitulat „Ce fel de apărare aeriană are România și ce rezerve are pentru a ajuta țara noastră?”
Autorii prezintă contextul actual în care Ucraina are disperată nevoie de sisteme de rachete Patriot pentru a anihila atacurile avioanelor rusești.
„România se află pe lista potențialilor donatori de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina.
Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:
- Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
- Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;
- Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;
- Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;
- Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L.
În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.
Ce spune premierul?
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat care au fost discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierii din alte ţări legate de sistemul Patriot. ”E o propunere şi va fi o decizie pe care o să o luăm în CSAT”, a răspuns Marcel Ciolacu, conform News.ro.
Întrebat dacă acest lucru se va întâmpla după alegerile europarlamentare, premierul a afirmat: ”Nu cred că ţine cont o astfel de decizie de un moment electoral.
Şi nu e prima oară când spun că mă bucur foarte mult. E pentru prima oară când Guvernul României post-decembrist nu este implicat în lupta electorală.
Citeşte şi: VIDEO Interviu cu Fabrice Fontanier de la Collins Aerospace, parte a grupului care produce Patriot
Am făcut o distincţie clară între Guvernul României, coaliţia de guvernare şi campania electorală. E un câştig. Asta înseamnă că România, după 30 de ani, a intrat într-o democraţie consolidată”.
Ciolacu a adăugat că nu a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis legată de data când va fi convocat CSAT-ul. El a mai fost întrebat ce ar însemna ca România să ofere un sistem Patriot.
”În primul rând, trebuie să vorbească specialişti. Asta nu înseamnă că dacă un sistem acoperă şi parte din Ucraina, înseamnă că nu mai acoperă România.
Citeşte şi: Iohannis a discutat cu Zelenski. România are o armă vitală pentru rezistența Ucrainei
Deci, aici e vorba de specialişti, se aşază la masă şi găsesc cele mai bune soluţii. Şi atunci decizia din CSAT se poate lua cu toată informaţia a disponibilă astfel încât să iei o decizie cât mai bună”, a declarat Ciolacu.