Collins Aerospace este o companie americană de tehnologie care este unul dintre cei mai mari furnizori de produse aerospațiale și de apărare din lume.
Cu sediul central în Charlotte, Carolina de Nord, este o filială a RTX Corporation care produce, printre altele, celebrele rachete Patriot și sistemele HIMARS.
Din RTX Corporation fac parte Raytheon, Collins Aerospace, Pratt&Whitney .
Collins Aerospace este unul dintre cei mai mari furnizori de sisteme de avionică pentru aeronave civile, lucrând atăt cu Airbus cât și cu Boeing. În domeniul apărării furmizează sistemele C4ISR, vitale pentru sistemele de luptă integrate.
Interviu cu Fabrice Fontanier de la Collins Aerospace, parte a grupului care produce Patriot
Fabrice Fontanier, Key Account Manager Collins Aerospace, a amintit despre faptul că în industria aerospațială există un parteneriat între România și Franța, iar RTX Corporation a fost implicată în modernizarea elicopterelor Puma, furnizând către IAR Brașov o serie de echipamente.
"România se confruntă cu o mare provocare, la fel ca toate țările NATO. Astfel, trebuie să modernizăm capacitățile pe care le avem în toată Europa pentru a ne menține avantajul față de amenințările care ne înconjoară. Trebuie să ne grăbim să pornim noi capabilități care să fie instalate în țările NATO
În plus fiind la granița estică a Europei, România are un rol foarte puternic în apărare. Astfel, există un efort impresionant de modernizare a capacităților de apărare pe care le are România", a declarat Fabrice Fontanier, Key Account Manager Collins Aerospace.
Rolul inteligenței artificiale în industria de apărare
Fabrice Fontanier a explicat și care este rolul inteligenței artificiale în integrarea datelor obținute din teren și interpretarea acestora pentru a oferi cele mai bune soluții pentru luarea unor decizii cât mai rapide și cât mai eficiente.
"În prezent, avem din ce în ce mai mulți senzori care generează din ce în ce mai multe date, astfel încât este nevoie, de asemenea, să sortăm toate aceste informații folosind foarte mult inteligența artificială, de exemplu, pentru sorta și a identifica care sunt informațiile care sunt importante pentru a prezenta comandantului și astfel să fie gata să analizezi deja imaginea unei situații, astfel încât decizia să poată fi luată mult mai repede.
Acum, obiectivul este de a dota armata cu o rețea terestră mult mai eficientă pentru a putea comunica aceste informații diferite care sunt colectate pe câmpul de luptă", a declarat Fabrice Fontanier.
Oficialul de la Collins Aerospace a vorbit și despre schimbările pe care le-a produs războiul din Ucraina în industria de apărare.
Compania este implicată și în modernizarea avioanelor F-16 care sunt în dotarea Forțelor Aeriene Române.
Românii din industria aerospațială sunt foarte competenți
"Industria românească are o lungă tradiție în industria aerospațială. Am lucrat cu oameni de la IAR Brașov și sunt foarte competenți, foarte bine informați și, ca urmare e foarte ușor să găsim soluții împreună și sunt capabili să integreze echipamentele noastre pe cont propriu.
De exemplu, au instalat multe dintre radiourile noastre pe elicopterele Puma și știu foarte bine cum să facă acest lucru. Deci au cunoștințe foarte bune și au o experiență îndelungată, sunt ingineri foarte buni, capabili să facă acest lucru de a înțelege și foarte rapid cele mai noi tehnologii", a spus Fabrice Fonanier despre colaborarea cu industria aerospațială românească.