Iohannis a discutat cu Zelenski. România are o armă vitală pentru rezistența Ucrainei

DE Catinca Doboș | Actualizat: 21.05.2024 - 14:38
Iohannis a discutat cu Zelenski. România are o armă vitală pentru rezistența Ucrainei - INQUAM Photos / Eduard Vînătoru

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a discutat cu Zelenski. România are o armă vitală pentru rezistența Ucrainei.

SHARE

Președintele României, Klaus Iohannis, într-o postare pe rețeaua de socializare X, a scris că a avut o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cu privire la consolidarea securității Mării Negre.

Citește și: VIDEO Polonia bagă 300.000.000 € ca să apere Europa de avioanele Rusiei. Este România la adăpost?

„Tocmai am avut o discuţie telefonică aprofundată cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, priorităţile pentru viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră. Am transmis, de asemenea, angajamentul ţării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis pe reţeaua de socializare X.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, zilele trecute, un mesaj disperat aliaților Occidentali pentru trimiterea în Ucraina a două sisteme Patriot. Zelenki spune că aceste două sisteme de rachete anti-aeriene ar opri ofensiva Rusiei.

Citește și: VIDEO Trebuie să cedeze România un sistem Patriot să salveze orașul Harkov? Zelenski, apel disperat

„Lumea poate pune capăt terorii rusești. Pentru a realiza acest lucru, trebuie depășită lipsa de voință politică în rândul liderilor. Două sisteme de rachete anti-aeriene Patriot pentru Harkov vor schimba fundamental situația", a declarat Zelenski.

„Sunt recunoscător tuturor liderilor și statelor care recunosc acest lucru și iau măsuri decisive pentru a asigura un sfârșit corect al războiului și pentru a-i aduce mai repede pe teroriști în fața justiției", a mai spus Zelenski.

Câte sisteme Patriot are România?

După discursul lui Zelenski, presiunea se mută pe România. Președintele Statelor Unite ale Americii i-a cerut președintelui Klaus Iohannis ca România să cedeze un sistem de apărare anti-aeriană Patriot. 

Citește și: „Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și prim-ministrul Marcel Ciolacu au spus că o astfel de decizie va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme de rachete Patriot în 2017, în cea mai recentă configurație disponibilă, alături de câteva sute de rachete interceptoare, acesta fiind cel mai mare contract de achiziție de până acum al țării, primul transport fiind livrat în 2020.

Totuși, la acest moment, țara noastră dispune doar de 4 sisteme Patriot dintre care doar unul singur este operațional, celelalte 3 fiind în curs de operaționalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te