Dealul dragostei din Apuseni, locul în care moții se iubeau cu foc. A ajuns celebru în toată lumea

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.02.2024 - 07:30
Legenda dealului din Munții Apuseni unde moții se iubeau cu foc. A ajuns celebru în toată lumea - Foto: clubapuseni.ro/ Imagine cu caracter ilustrativ
Legenda dealului din Munții Apuseni unde moții se iubeau cu foc. A ajuns celebru în toată lumea - Foto: clubapuseni.ro/ Imagine cu caracter ilustrativ

Dealul dragostei din Apuseni, locul în care moții se iubeau cu foc. A ajuns celebru în toată lumea. Se mai numește și „Drumul lui Iovan” după ce în zonă a avut loc accidentul aviatic din 2014.

SHARE

Legenda Dâmbului lui Gâf din Munții Apuseni, locul unde moții se iubeau cu foc. Numeroşi turişti şi jurnalişti au venit din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Elveţia, Italia și alte țări pentru a vedea locul şi a-i afla legenda.

Dealul dragostei din Apuseni, locul în care moții se iubeau cu foc. A ajuns celebru în toată lumea

În județul Alba, în inima munților Apuseni, există un loc special pentru locuitorii comunei Horea, potrivit albapress.ro.

Potrivit legendei, aici se odihneau moţii atunci când urcau muntele spre casă. Aceeaşi poveste spune că ”gâfâiala” moţilor ar proveni şi de la întâlnirile amoroase care aveau loc aici.

Citește și: VIDEO Locul misterios din România unde mașinile urcă singure la deal. Ce fenomen se întâmplă aici

Cuvântul ”dâmb” este achivalent unui deal mai mic, a unei coline. Dâmbul lui Gâf se află la aproximativ 2 kilometri de centrul comunei, în apropierea drumului comunal care ”urcă” spre culmile Apusenilor.

Este vorba despre ”Drumul lui Iovan”, care asigură acccesul până pe masivul Petreasa, în zona unde a avut loc accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014.

Drumul pînă în vârful lui Gâf şerpuieşte printre văi şi brazi, iar urcuşul îl solicită pe călătorul care se încumetă să meargă pe dealul îndrăgostiţilor.

Pe vremuri, era locul unde oamenii din cele trei sate învecinate (Buteşti, Giurgiuţ, Zânzeşti), dar chiar şi din altele mai îndepărtate, venind dinspre centrul comunei, unde coborau cu diverse treburi sau ocazii, se odihneau după urcuşul abrupt şi greoi (de aici terminologia de „Gâf” – de oboseală, de la ”a gâfâi”).

Cu mulţi ani în urmă, cei mai mari rapsozi populari ai vremii, dădeau pe dâmb adevărate recitaluri la taragot şi la vioară, oamenii locului adunându-se şi prinzându-se în jocuri şi hore până târziu în noapte. Nu în ultimul rând, legenda spune că „Dâmbul lui Gâf” era un adevărat rai al îndrăgostiţilor, potrivit clubapuseni.ro.

Citește și: FOTO VIDEO Misterul gorunului lui Horea, vechi de 400 ani. Ce se află îngropat la rădăcina lui

Mulţi bărbaţi şi multe femei din zonă, tineri şi tinere, după oboseala provocată de urcuş, beneficiind şi de umbra şi desişul pădurii, făceau un popas aici, se odihneau puţin, după care se iubeau cu foc.

Dâmbul, celebru în toată lumea

Administraţia comunei a reînviat legenda şi a transformat ”Dâmbul lui Gâf” în atracţie turistică.

După punerea în valoare şi lansarea în circuitul turistic, acest loc al îndrăgostiţilor din Munţii Apuseni a ajuns deja celebru aproape în toată lumea.

Au venit numeroşi turişti şi jurnalişti din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Elveţia, Italia şi altele pentru a vedea locul şi a-i afla legenda. Au apărut şi mai multe articole în reviste străine de divertisment şi chiar în „New York Times”.

Pe dealul iubirii a fost amenajată chiar o ”linie fierbinte” – adică un telefon public fixat pe un brad.

Citește și: Misterul castelului din Transilvania distrus la Revoluția din 1848. E bântuit de o fantomă

În timpul verii, aici se oficiază şi căsătorii. Cei care vor să viziteze zona au de parcurs un traseu foarte interesant. Se numeşte „Itinerariul fericirii” de pe „Dâmbul îndrăgostiţilor”.

Astfel, se intră aici pe poarta „Mândruţul şi Mândruţa”, se urcă apoi pe „Scările speranţei”, se trece pe la „Cuptorul fermecat”, unde se pregătesc „plăcinte ale inimii” calde şi foarte gustoase, care se servesc la masa „Tinereţe fără bătrâneţe”.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te