VIDEO Locul misterios din România unde mașinile urcă singure la deal. Ce fenomen se întâmplă aici

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.10.2023 - 19:08
Locul misterios din România unde mașinile urcă singure la deal. Ce fenomen se întâmplă aici - Foto: Captură de ecran Youtube/ Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un loc din România a devenit celebru după ce oamenii au avut parte de un fenomen inexplicabil. Aici mașinile ar merge singure, scoase din viteză, la deal.

SHARE

Un fenomen bizar are loc într-un loc din România ce a devenit faimos după ce mai multe filmulețe au ajuns pe internet sau după ce oamenii au povestit ce li s-a întâmplat. Specialiștii au explicat ce se întâmplă, de fapt, în locul unde mașina merge singură la deal.

Locul misterios din România unde mașinile urcă singure la deal. Ce fenomen se întâmplă aici

Legile fizicii, şi îndeosebi cea a gravitaţiei, ar trebui să fie imuabile, însă câteva locuri din România le contrazic, devenind adevărate atracţii turistice.

De pildă, despre șoseaua DJ109F din județul Maramureș, porțiunea dintre oraşul Cavnic, comuna Vadu Izei şi comuna Budeşti, aproape de staţiunea balneo-climaterică Ocna Şugatag, s-a dus vestea că are o pantă pe care mașinile urcă singure.

Citește și: Legenda Sfinxului din Banat, stânca învăluită de mister care arată ca un chip omenesc. Ar fi Hercule

Curioșii străbat sute sau chiar mii de kilometri pentru a vedea cu propriii ochi cum automobilele străbat cu motorul oprit segmentul de drum cu o înclinaţie de aproximativ 5 grade. Şi nu doar maşinile, ci și sticlele pline cu apă sau cutiile de bere sfidează gravitația, urcând dealul.

Pasionații de fenomene misterioase cred că e influența zăcămintelor metalifere din zonă, alții vorbesc chiar de o anomalie a câmpului magnetic, însă oamenii de ştiinţă pun totul pe seama iluziei optice.

De asemenea, oamenii au explicat că situații bizare sunt și în Badabag, Tulcea, Obârșia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului, Bacău. În timp ce specialiștii spun că în aceste zone ar putea să fie vorba și de un câmp electromagnetic, misterul a fost elucidat cu privire la zona din Maramureș!

Explicația specialiștilor. Ce se întâmplă, de fapt, în Maramureș?

Prof. univ dr. Constantin Antohe, de la Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Gh. Asachi, spunea că pe șoseaua cu pricina „este vorba de o rupere de pantă cu schimbare de unghi. Coborârea accentuată se domolește brusc și pare a fi un mic deal. Dar, de fapt, panta se continuă cu o înclinație mai mică, de 5 grade”.

Citește și: Enigma peșterii din România în care mulți au intrat, dar nu s-au mai întors. O voce îi ademenește

Așadar, deși trecătorilor le pare că drumul urcă, în realitate întregul ansamblu, ca structură geografică, coboară.

Pe internet, unde fenomenul a încins forumurile de discuții, unii vorbesc de „găuri de aer în pământ”, care împing vehiculele, iar alții – de o deformare a atracției gravitaționale!?!

Fizicienii n-au însă nicio îndoială: la mijloc sunt doar iluzii optice ieșite. Faptul că linia orizontului nu este vizibilă afectează percepția trecătorilor despre înclinația terenului.

În plus vegetația crescută în lateral într-un anume unghi dă impresia că obiectele urcă o pantă, când în realitate lucrurile stau tocmai invers. 

Citește și: Misterele Botoşaniului, unde se găsesc morminte de uriași și „zeitățile” de la Cucuteni. Ce ascunde

Măsurătorile inginerilor cadastriști au demonstrat fără putință de tăgadă că pe deal, rampa devine pentru scurt timp… pantă. Asta nu-i va împiedica totuși pe turiști sau simpli curioși să dea o fugă până acolo, pentru a vedea pe viu cum e când mașina urcă singură, potrivit expresmagazin.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te