De ce prăbușirea podului din Neamţ nu-i o întâmplare, ci un accident programat (Expert Forum)

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.06.2022 - 11:51
Podul peste Siret a rezistat doar șase luni de la reabilitare/ Foto: Facebook

Sorin Ioniță, reprezentant al think-tank-ului „Expert Forum”, consideră că „proasta guvernare” PSD-PNL este motivul prăbușirii podului din județul Neamț.

SHARE

El acuză faptul că o serie de proiecte de infrastructură au fost scoase de la finanțare europeană și introduse în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), unde „nu le verifică nimeni”.

Acest lucru s-a întâmplat, potrivit lui Ioniță, în ciuda faptului că un raport al Curții de Conturi reclama faptul că “nu există suficiente mecanisme pentru combaterea fraudei în implementarea programului (PNDL- n.red), iar controalele sunt insuficiente…”.

Citește și:

VIDEO Asaltul Capitoliului, „tentativă de lovitură de stat”. Trump, plasat în centrul „complotului”

VIDEO Manevrele tip Top Gun ale unui pilot urainean pentru a evita rachetele trase de la sol

„Cum arată proasta guvernare şi de ce podul din Neamţ nu-i o întâmplare, ci accident programat să se întâmple.
<<Nu există suficiente mecanisme pentru combaterea fraudei în implementarea programului, iar controalele sunt insuficiente…. Se finanțează proiecte neprioritare … În lipsa unei strategii naționale în domeniu și în contextul existenței unor carențe și/sau neconcordanțe legislative, PNDL nu a funcționat … ca un program național în sensul prevederilor Legii 500/2002 și al Legii nr.273/2006>>. Raport al Curţii de Conturi pe PNDL, rebotezat ulterior Saligny. Ca urmare … ”, a scris Sorin Ioniță pe Facebook.

Sorin Ioniță, Expert Forum


El a adăugat că „Guvernul a aprobat preluarea în Programul Anghel Saligny a 105 proiecte de la Ministerul Proiectelor Europene … De asemenea, s-a decis o suplimentare de fonduri pentru componenta de drumuri şi poduri … de 15,5 miliarde de lei” (decizie din 6 aprilie 2022, în ajunul congresului PNL de înscăunare a lui Ciucă)”.

„Pe scurt: scoatem 100 de proiecte de pe fonduri UE şi le punem în Saligny/PNDL, că merge mai uşor şi nu le verifică nimeni. Şi suplimentăm cu 3 miliarde de euro un program de care Curtea de Conturi zice că merge aiurea. PNDL / Saligny = soft money pentru mită politică în teritoriu şi cumpărat loialitatea primarilor. Nimic ascuns, totul la vedere, cu rapoartele negative pe masă şi responsabilii uşor de nominalizat. Valoarea totală a furtului căciulii din fonduri 100% româneşti = 10.5 miliarde de euro”, a mai precizat reprezentantul Expert Forum.

Podul peste râul Siret dintre localităţile Luţca şi Sagna, situat pe drumul judeţean DJ 207 A şi care fusese reabilitat integral în urmă cu câteva luni, s-a prăbuşit, joi, în timp ce pe el rulau un autocamion şi o autoutilitară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te