Climatologii spun că România se află în epicentrul valului de căldură care vine dinspre nordul Africii. La noi, aceste temperaturi nu sunt chiar obișnuite, deși suntem în cea mai călduroasă lună a anului.
Până la finalul lunii, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.
De ce avem temperaturi neobișnuit de mari în această perioadă. Explicațiile științifice
Climatologul ANM Roxana Bojariu spune că România și alte state învecinate se află în mijlocul masei de aer foarte cald care vine dinspre nordul Africii, țara noastră resimțind puternic efectele valului canicular, cu cupola aferentă pe care și-a construit-o prin condițiile specifice, scrie Digi24.
„Transportul acesta de aer foarte cald dinspre nordul Africii este acum direcționat în zona teritoriului României. Suntem cumva în epicentru. Evident că nu doar România, dar clar suntem pe direcția acestui transport și asta înseamnă că la noi se simte cel mai puternic acest val de căldură, cu cupola aferentă pe care și-a construit-o prin condițiile specifice.
Adică avem presiune atmosferică mare iar transportul acesta se face adăugând aer din ce în ce mai cald, nu doar la suprafață, ci și până la o înălțime destul de mare față de suprafață, așa încât avem o masă imensă de aer foarte cald, care, în condițiile presiunii ridicate, ce inhibă formarea norilor de convecție, de exemplu, accentuează și mai mult și are tendința de a păstra căldura în această zonă.
E un blocaj al circulațiilor atmosferice care, de obicei, dinspre Vest mai aduc furtuni care împrospătează vara aerul foarte cald cu aceste precipitații torențiale ce apar inclusiv pe acest fundal al instabilităților.
Noi suntem ocoliți acum de toate aceste sisteme de vreme care aduc precipitații și, practic, masa de aer cald staționează și se autoîntreține această situație, de unde și durata și intensitatea.
Acum suntem centrul acestui dom de căldură. În alte cazuri, axa transportului era pe alte regiuni. Deci și asta diferențiază.
Dar, altfel, avem de-a face cu un val de căldură care devine din ce în ce mai normal în situațiile în care încălzirea globală furnizează o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă sistemelor de vreme. Atunci, ceea ce aveam ca val de căldură acum mai multe decenii e oarecum la intensitate mai mică față de ce avem acum”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, ANM