De ce au sunat alarmele în toată Germania? Ce alerte au primit oamenii? Cum e în România?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.09.2024 - 16:36
Au sunat alarmele telefoanelor în Germania - Foto: dubisthalle.de
Au sunat alarmele telefoanelor în Germania - Foto: dubisthalle.de
Germanii au primit alerte pe panourile publicitare - FOTO: dubisthalle.de
Germanii au primit alerte pe panourile publicitare - FOTO: dubisthalle.de
Cum este alarma în România - Foto: isubif.ro
Cum este alarma în România - Foto: isubif.ro

Au sunat alarmele în toată Germania. Oamenii au primit alerte și pe telefoanele mobile. Este cel mai înalt nivel de avertizare. Aceste acțiuni au loc anual și sunt anunțate cu mult timp înainte. Cum este în România?

SHARE

De ce au sunat alarmele în toată Germania, pe 12 septembrie? Oamenii au primit alerte pe telefoanele mobile și au putut auzi sirenele. Astfel de avertizări au loc anual, spun autoritățile germane.

A fost cel mai înalt nivel de avertizare. Pe 12 septembrie este Ziua Națională de Avertizare iar avertismente de test au fost transmise pe toate canalele, incluziv pe radio și televiziune. 

De ce au sunat alarmele în toată Germania? Ce alerte au primit oamenii? Cum e în România?

Astfel, oamenii au putut auzi sirenele care au emis alarme cu sunete creștere și coborâre, sunet continuu și întrerupt. Toate acestea au avut durate și intensități bine stabilite, iar oamenilor li s-a explicat ce înseamnă fiecare. 

Astfel, când sirelene au emis un sunet în creștere și în coborâre, 1 minut, înseamnă că populația a fost avertizată împotriva pericolelor speciale, cum ar fi calamități care s-au produs în zona respectivă sau în apropiere. 

Când sirenele au sunat încontinuu timp de un minut, fără pauză, înseamă că pericolul a trecut. Acest semnal vine după o alertă de dezastru. 

Germanii au primit alerte pe panourile publicitare - FOTO: dubisthalle.de

Iar dacă sirenele sună încontinuu câte 15 secunde cu pauze de 7 secunde, astfel: sunet continuu: 3 x 15 secunde, întrerupt 2 x 7 secunde, înseamnă că este o alarmă de incendiu și este folosit doar pentru a alerta pompierii în timpul diferitelor operațiuni.

Pe lângp aceste sirene, mesajele de avertizare au fost trimise către toate telefoanele mobile prin „Cell Broadcasting”, însoțite de un bip puternic. De asemenea, au existat și avertismente pe afișajele stațiilor de autobuz și pe panouri publicitare, scrie dubisthalle.de.

Unii germani au spus că nu au auzit sirenele și nici nu au primit alerte pe telefoane la ora anunțată de autorități, 11.00 a.m.

Cum se alarmează populația în România?

Și în România sunt astfel de exerciții naționale de testare a echipamentelor de alarmare. Cel mai recent a fost în luna februarie. 

Citește și: Atenție, sună sirenele de „război”! E un exercițiu de Ziua Protecţiei Civile, România nu e atacată

Semnalul Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între acestea;

Semnalul Prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între acestea;

Semnalul Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a câte două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între acestea;

Semnalul Încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut. 

Potrivit unei informări a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București - Ilfov, după principiul de construcţie şi funcţionare, mijloacele de alarmare se clasifică în: mijloace acustice şi mijloace optice.

Cum este alarma în România - Foto: isubif.ro

Citește și: Care este harta buncărelor de Apărare Civilă din România şi unde poate fi accesată aceasta

Mijloacele de alarmare acustice asigură:
transmiterea de mesaje verbale în direct sau preînregistrate prin intermediul sirenelor electronice;
emiterea de sunete acustice cu frecvenţe de 200-500 Hz prin mijloace:

-speciale: sirene electrice de diferite puteri, sirene dinamice cu aer comprimat, motosirene, şi sirene de mână.
-obişnuite: fluiere cu aer comprimat, clopote, sonerii, claxoane etc.

Mijloacele de alarmare optice asigură emiterea de semnale luminoase şi pot fi : panouri sau dispozitive luminoase.

Sirenele electronice şi electrice se instalează la : construcţiile industriale, hidrotehnice, social-culturale, economico-administrative, şcoli, clădiri de locuit, agenţi economici cu grad de risc, instituţii publice, unităţi şi formaţiuni militare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te