Atenție, sună sirenele de „război”! E un exercițiu de Ziua Protecţiei Civile, România nu e atacată

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 28.02.2024 - 07:23
Atenție, sună sirenele de „război”! E un exercițiu de Ziua Protecţiei Civile, România nu e atacată - Foto: stirileprotv.ro - Rol ilustrativ

Atenție, sună sirenele de „război”! E un exercițiu de Ziua Protecţiei Civile, România nu e atacată, și sunt verificate sirenelle electrice şi electronice de alarmare a populaţiei.

SHARE

Un exerciţiu naţional de alarmare publică, al cărui scenariu presupune înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă din judeţele şi din Bucureşti şi verificarea funcţionării sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei este programat să se desfăşoare miercuri, 28 februarie. 

Citește și: Cu ce se „apără” România de dronele rusești? Unde nu e semnal Ro-Alert, se avertizează cu portavocea

Atenție, sună sirenele de „război”! E un exercițiu de Ziua Protecţiei Civile, România nu e atacată

Va fi verificat modul de funcţionare al tuturor mijloacelor de alarmare publică. Prin modul de acţionare a acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, însă autorităţile transmit că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu intre în panică, fiind vorba doar despre un exerciţiu, care are ca scop cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare şi a măsurilor care trebuie adoptate în situaţia manifestării unor factori de risc.

Pe timpul desfăşurării acestei activităţi, locuitorii nu trebuie să-şi întrerupă activitatea normală, deoarece acest exerciţiu implică doar personalul de la nivelul administraţiei publice locale.

Citește și: Arafat, despre mesajele Ro-Alert în cazul unor atacuri la graniță: „Nu se știe cu o oră înainte”

Tipurile de semnale de alarmare acustice a populaţiei, a instituţiilor publice şi a operatorilor economici

- Semnalul Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între acestea;

- Semnalul Prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între acestea;

- Semnalul Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a câte două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între acestea;

- Semnalul Încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

În acest an, în 28 februarie, sunt sărbătoriţi 91 de ani de Protecţie Civilă în România şi este marcată împlinirea a 47 de ani de la cutremurul din Vrancea din 4 martie 1977,  cel mai devastator din istoria României.

Pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti-Ilfov organizează, la nivel naţional, o serie de activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv în rândul tuturor categoriilor de public.

Astfel, cei interesaţi se pot familiariza atât cu specificul armei, cât şi cu măsurile şi regulile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul şi după producerea unor situaţii de urgenţă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te