De ce a negociat în biserică șeful poliției cu clanul Duduianu amânarea înmormântării unui interlop

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.05.2023 - 20:45
Emi Pian și Liviu Vasilescu - Foto: Colaj

În august 2020, interlopul Emi Pian, liderul clanului Duduinau, a fost ucis de un rival. Șeful poliției române a negociat cu interlopii „condițiile înmormântării” temându-se că la eveniment se vor produce violențe. Șeful poliție spune că a făcut un demers corect.

SHARE

La trei ani de la întâlnirea în taină a șefului Poliţiei Române de atunci, Liviu Vasilescu, şi liderii unui clan interlop din Capitală, apar mărturii din dosar. Întânirea a avut loc în miez de noapte, în august 2020, în altarul unei biserici.

Care a fost contextul

Newsweek România relatat modul în care a fost ucis Emi Pian la un joc de barbut.

Într-un local din zona Giulești, a fost organizat un joc de barbut la care au participat mai mulți împătimiți ai jocurilor de noroc. Inițial, au fost prezenți mai mulți jucători și interlopi din Capitală. Florin Mototolea, zis "Emi Pian", a venit mai târziu. Mai multe surse au confirmat pentru Newsweek România că Mototolea participa sau era chemat la jocurile de barbut pentru a da bani cu dobândă, dar el nu juca.

Citește și: Interlopii care au vrut să-și piardă urma. Costel Corduneanu și Emi Pian au luat numele soțiilor

A murit la jocul de barbut

La jocul de barbut se afla și Sandu Ștocaru, un împătimit al jocurilor de barbut. Ajuns la localul din Giulești, Florin Mototolea i-ar fi împrumutat lui Sandu Ștocaru o sumă mare de bani. Dar, înainte, Ștocaru ar fi luat bani cu camătă și de la Richard Emanuel Gheorghe (26 de ani), zis "Ciprian Napi", din clanul de interlopi Rinu.

Citește și: VIDEO Ce i-a spus Nicolae Duduianu lui Emi Pian înainte să moară. Acum nu mai este niciunul în viață

La scurt timp, s-a declanșat conflictul dintre cei doi cămătari. Richard Emanuel Gheorghe ar fi scos un cuțit și l-a înjunghiat pe Florin Mototolea. În urma conflictului sângeros, Mototolea a ajuns la Spitalul Universitar de Urgență iar Gheorghe la Spitalul Elias.

La scurt timp după ce a ajuns la spital, Mototolea a murit

Întâlnirea poliție - interlopi

În noaptea de 8 spre 9 august 2020 a avut loc o întâlnire între Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, în aceea perioadă, și lideri ai clanului Duduianu, Rezultatul a fost devansarea orei înmormântării lui Emi Pian și astfel s-ar fi evitat apariția unei situații tensionate.

Liviu Vasilescu a demisionat câteva zile mai târziu, pe 1 septembrie 2020. L-a acţionat însă în instanţă pe președintele sindicatului Europol. Martori în dosar au fost ministrul de interne din 2020, Marcel Vela, și adjunctul Poliției Capitalei din aceea perioadă, Aurelian Ciocârlan. Acesta din urmă a declarat că s-a întâlnit cu Vasilescu şi cu membrii clanului Duduianu pentru a devansa ora înmormântării şi că prezența şefului poliţiei era absolut necesară.

 „Sănătatea și liniștea locuitorilor Capitalei au cântărit la acel moment mai mult decât faptul că, ulterior, acțiunea ar fi putut fi interpretată greșit. Am făcut un demers absolut legal, a spus șeful poliției române”, a spus șeful de atunci al poliției potrivit postului public de televiziune.

De ce a negociat în biserică șeful poliției cu clanul Duduianu 

Potrivit, tvr.ro, Ministrul de interne de atunci, Marcel Vela a spus: "față de importanța momentului s-a constituit o celulă de criză la nivelul MAI şi a fost luată această decizie... Nu pot indica un articol din manualul de tactică poliţienească care să cuprindă conduită poliţistului într-o astfel de situaţie

Expertul judiciar Cătălin Țone i-a contrazis, însă, la TVR arătând că „măsura întâlnirii într-o biserici sau în alt loc decât sediul poliției nu era la momentul respectiv prevăzută de nicio normă legală instituțională sau procedur[. Măsură putea fi luată prin invitarea la sediul secției, a sectorului. Cred eu că prin această măsură s-a creat o stare de disconfort de neîncredere în poliție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te