Darurile celor trei Magi pentru pruncul Iisus, pentru prima oară în România. Unde vor fi expuse?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.12.2023 - 14:25
Racla cu darurile celor trei Magi, adusă în premieră în România - Foto: ziarullumina.ro

Darurile celor trei Magi pentru pruncul Iisus, pentru prima oară în România. Ele au fost aduse deja în țara noastră de către o delegație de la Muntele Athos, unde sunt păstrate de sute de ani, la Mănăstirea „Sfântul Pavel”.

SHARE

Darurile celor trei Magi pentru pruncul Iisus, pentru prima oară în România. Racla cu prețioasele obiecte sfinte a fost adusă, vineri, 22 decembrie, de o delegație de la Muntele Athos și vor rămâne în țara noastră timp de o săptămână, la Mănăstirea Pantocrator, din Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman.

Darurile celor trei Magi pentru pruncul Iisus, pentru prima oară în România. Unde vor fi expuse?

Pentru prima oară în istorie, România găzduiește darurile pe care cei trei Magi de la Răsărit le-au făcut pruncului Iisus, după nașterea sa, în staulul din Betheleem: aur, smirnă și tămâie.

În mod simbolic, acest lucru se va întâmpla cu câteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Racla care adăpostește darurile a fost adusă, vineri, 22 decembrie, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, din Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman. Aici va rămâne timp de o săptămână, conform ziarullumina.ro.

În această perioadă darurile vor fi așezate sub un baldachin special amenajat. 

Citește și: Povestea neştiută a bradului de Crăciun: De ce e mereu verde și când a fost împodobit în România

Sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 9:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii. De la ora 17:00 va avea loc concertul de colinde „Plecarea magilor”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal‑Marin Constantin” și Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

De la ora 19:00, pe un ecran led amplasat în curtea așezământului va fi proiectat filmul documentar „Darurile magilor. De la Betleem la Athos”, iar de la ora 20:00 credincioșii vor putea participa la slujba Privegherii.

Duminică, 24 decembrie, de la ora 9:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească în biserica mare a Mănăstirii Pantocrator, la finalul căreia Grupul psaltic „Pantocrator” va susține un concert de colinde.

În ziua de Crăciun, 25 decembrie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească tot în biserica mare a așezământului monahal, iar seara, de la ora 18:00, slujba Privegherii.

Pelerinajul la darurile magilor se va încheia joi, 28 decembrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită de părinții de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Athos, de la ora 9:00. 

Potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a păstrat aceste daruri şi, la adormirea sa, le-a lăsat Bisericii din Ierusalim, laolaltă cu alte cinstite odoare ce au aparţinut Mântuitorului, scrie doxologia.ro.

În perioada bizantină, Împăratul bizantin Arcadie a adus darurile magilor la Constantinopol. Din pricina Cruciadei a IV-a, sfintele odoare au fost duse în anul 1204 la Niceea, pentru 60 de ani.

Citește și: 22 Decembrie 1989. Ceaușeștii au fugit cu elicopterul. Harta locurilor unde s-a murit la Revoluție

Împăratul Mihail Paleologul le aduce din nou în Constantinopol, unde rămân până la anul 1453 d. Hr.

După căderea Constantinopolului, darurile magilor ajung la sultana Mara, fiica domnitorului Serbiei, Gheorghie Brancovici. Acesta, fiind biruit de turci, a fost nevoit să dea de soţie pe fiica sa, Mara, sultanului Murad al II-lea. Sultanul i-a îngăduit să trăiască în credinţa creştinească. Mara a fost cea care l-a crescut pe Mahomed al II-lea – cuceritorul Constantinopolului.

În anul 1470, sultana Mara a hotărât să ducă cinstitele daruri la mănăstirea athonită Sfântul Pavel, pe care tatăl ei o ajutase prin binefacerile lui în repetate rânduri. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te