Dansul, terapie pentru persoane cu deficiențe de auz. Ansamblul din România care păstrează tradiția

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.12.2023 - 20:12
Dansul, terapie pentru persoane cu deficiențe de auz. Ansamblul din România care păstrează tradiția - Foto: Gabriela Rusu

Dansul a devenit terapie pentru persoanele cu deficiențe de auz. Iată care este Ansamblul din România care păstrează tradiția dansului popular, dar care și-a făcut loc și pentru persoanele cu deficiențe de auz.

SHARE

Dansul a devenit terapie pentru persoanele cu deficiențe de auz. Iată care este Ansamblul din România care păstrează tradiția dansului popular, dar care și-a făcut loc și pentru persoanele cu deficiențe de auz. 

Ansamblul din România care păstrează tradiția

Ansamblul Folcloric Hora Moldovei din Iași a devenit un loc în care muzica și dansul se îmbină perfect. Totul din pasiune și dragoste pentru dansul popular. Ansamblul s-a format în urmă cu 12 ani, moment în care Emilian Păduraru și-a dorit să împărtășească tinerilor generații, dansurile tradiționale din zona Moldovei.

De atunci și până în prezent a reușit să formeze nu doar un ansamblu, ci o adevărată familie. Marius este unul dintre cei mai vechi dansatori ai ansamblului și ne-a povestit că este reunoscător pentru tot ce a trăit de când a intrat în familia Hora Moldovei.

Citește și: O româncă din SUA a cucerit întreaga lume cu talentul ei. A pus totul pe internet

Marius Grăunte – dansator

„Sunt de 12 ani în ansamblu. Cum m-a ajutat pe mine? Păi în primul rând s-a creat o familie. Aici suntem doar o parte, pentru că ceilalți sunt ori la muncă ori la facultate. Aici mi-am găsit soția, aici ne-am îndrăgostit în ansamblu și de aici a ieșit și un puișor. Așa că recomand tuturor tinerilor, chiar și ceilalți de după tineri să facă acest dans.”

Și Ecaterina face parte din ansamblu încă de la 6 ani. Emoționată ne-a împărtășit ce înseamnă pentru ea dansul dar și familia Hora Moldovei.

Ecaterina Păduraru – dansatoare

„Sunt de 10 ani în ansamblu, de când s-a înființat, ceilalți s-au dus cu ansamblul în altă parte apoi au venit la Hora Molodvei, și s-a format, cum a spus și colegul meu Marius o familie foarte frumoasă. În acest ansamblu dansează și fratele meu și sora mea și tatăl meu este coordonatorul.

Dansul m-a format că om, mai ales că am luat-o de la zero și am învățat cu ei. Mă făcut să fiu mai extrovertită, eram foarte introvertită când eram mică.”

Părinții își duc cu mândrie copiii la dansuri populare

Ansamblul are grupe pentru toate vârstele, astfel că ieșenii sunt încântați să își aducă și copiii la cursurile de dansuri populare. Așa, spun ei, se păstrează tradiția.

Citește și: VIDEO Dancing Queen al trupei Abba, desemnat cel mai mare hit de pe ringurile de dans

Iulian Rusu – tată

„Este foarte important pentru că pe de altă parte reprezintă o modalitate și de comunicare între ei, o modalitate constructivă, în cazul de față. Iar fiind și un dans popular și de menținere a tradiției, să nu uităm de unde am plecat cumva și, dansuri normale putem învață oriunde, dar popular mai puțin.”

Dansul popular a devenit terapie și pentru persoanele cu dizabilități. Câțiva ieșeni reușesc să danseze pe muzică populară deși nu aud muzică. Cum? Prin intermediul ritmului.

Dansator – persoană cu deficiență de auz

„În urmă cu 8 ani ne-am format pentru a învață dansul popular, voiam să participăm la concursuri, dar lipsea instructorul.

Și atunci l-am descoperit pe domnul Păduraru care a avut mare răbdare cu noi. A învățat să numere cât de cât. Știm că ia fost greu la început, dar a studiat și dumnealui, am studiat și noi și împreună am învățat. Adevărat, adevărat. Și am învățat să iubim dansul popular.”

Deși dansul pentru persoanele cu probleme de auz pare aproape imposibil, iată că nu este așa. Chiar dacă nu aud muzică, aceștia simt ritmul și bătăile.

Citește și: Suntem în top! Doi români, pe podium, la Campionatul Mondial de Dans Sportiv. Au încântat juriul.

Se poate observă asta și din prestația lor de pe scenă Cercului Militar din Iași care își are mereu porțile deschise pentru astfel de evenimente. Grupul persoanelor cu probleme de auz a reușit să participe și la concursuri acolo unde a obținut și premii.

Ansamblul folcloric Hora Molodvei își are porțile deschise pentru ieșeni de toate vârstele, pasionați de arta dansului popular.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te