Dan Motreanu: Directiva privind combaterea traficului de persoane, slab pusă în aplicare

DE Alexandru Pop | 08.02.2021 - 17:51

"România ocupă primul loc în topul statelor UE în ceea ce privește victimele traficului de persoane, conform unui raport recent al Comisiei Europene", arată europarlamentarul Dan Motreanu. Acesta a anunțat votarea unei rezoluții în Parlamentul European în acest sens.

SHARE

"60% dintre victime, în UE, sunt femei și fete, iar 25% sunt copii, traficați în special pentru exploatare sexuală.

În acest context, dezbatem astăzi în Parlamentul European slaba punere în aplicare a Directivei privind combaterea traficului de persoane, iar mâine vom adopta o rezoluție în acest sens, prin care solicităm:

- mecanisme naționale de sesizare (NRM) pe deplin funcționale și coerente, coordonate cu mecanisme de sesizare transnaționale;

- urmărirea fluxurilor de profit, “urmărirea banilor”, ca o strategie-cheie pentru anchetarea și urmărirea penală a rețelelor de criminalitate organizată care obțin profituri din traficul de ființe umane;

- concentrarea asupra modelelor existente și în continuă dezvoltare de racolare a victimelor, precum metoda „lover boy”, utilizată în special pe rețelele online.

Sistemele de justiție penală ale statelor membre trebuie să ofere protecție reală pentru a încuraja victimele să-și denunțe agresorii și să implementeze totodată măsuri pentru a crește rata denunțurilor (care în prezent sunt scăzute din cauza lipsei de încredere a victimelor în organele de aplicare a legii, a traumelor suferite sau a fricii de agresori).

Avem, de asemenea, nevoie de un cadru coordonat și coerent la nivelul UE care să garanteze protecția victimelor traficului de ființe umane. Directiva privind drepturile victimelor și de Directiva privind compensațiile trebuie puse în aplicare. Și, nu în ultimul rând, trebuie să examinăm modului în care cererea de servicii sexuale duce la trafic de persoane. Nu mai este un secret pentru nimeni că traficanții au tendința de a-și trimite victimele în țări în care prostituția este reglementată și practicată în mod legal, ceea ce le înlesnește utilizarea unui mediu legal pentru a-și exploata victimele.

Traficul de ființe umane rămâne un fenomen transnațional complex, care poate fi combătut în mod real numai dacă instituțiile UE, autoritățile statelor membre și ONG-urile din domeniu colaborează în mod transparent și coordonat.", a completat Motreanu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.