Toată lumea vrea să aibă un cod PIN al cardului bancar care să fie ușor de reținut. Este important să reții codul pentru a nu avea probleme atunci când ai nevoie să scoți bani de la bancomat sau să faci plăți la magazin. Dar dacă se află pe această listă de combinații de cifre, este mai bine să îl schimbi imediat.
Cel mai probabil vei rămâne fără bani în scurt timp.
Dacă PIN-ul cardului bancar se află în această listă, schimbă-l imediat. Hoții îl știu deja
Trăim într-o epocă în care totul este interconectat, totul se mișcă rapid și totul este la doar un clic distanță. Cu toate acestea, în timp ce tehnologia ne simplifică viața de zi cu zi, ea aduce și riscuri tot mai mari. Unul dintre aceste pericole este mai iminent decât crezi: PIN-ul cardului tău bancar. Aceste 4 numere pe care le introduci aproape mecanic. Te-ai gândit vreodată la securitatea reală a acestui cod și, prin urmare, a contului tău bancar?
Citește și: Câți bani cash să ții în casă în caz de urgență? Cheltuielile pe care trebuie să le ai în vedere
Codul secret al cardului tău bancar (PIN-ul) constituie prima linie de apărare între contul tău bancar și cei care ar putea încerca să-l fure de la tine. Cu toate acestea, să fim sinceri: cu doar 10.000 de combinații posibile, este un pic ca și cum ai pune un lacăt pe o ușă fragilă.
Dacă PIN-ul cardului bancar se află în această listă, schimbă-l imediat. Hoții îl știu deja - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
În prezent, cu un software din ce în ce mai sofisticat și cu inteligența artificială capabilă să analizeze datele cu o viteză incredibilă, situația este și mai îngrijorătoare. În plus, avem tendința de a alege coduri secrete predictibile și banale, ceea ce face, prin urmare, mai ușor pentru fraudatori.
Combinații de evitat pentru PIN-ul cardului bancar
Nu trebuie să fii un expert pentru a realiza că combinații precum „1234” sau „0000” sunt printre cele mai comune. Dar problema este că mulți oameni continuă să le folosească.
Un studiu arată că aproximativ 11% dintre oameni optează pentru „1234” ca cod secret. Un astfel de cod este așadar un pic ca și cum ai lăsa ușa casei descuiată cu un mesaj: „Intră”!
Și asta nu este tot! Într-adevăr, secvențele simple, repetitive, bazate pe informații personale, precum zilele de naștere sau datele de naștere, sunt un adevărat cadou pentru cei care vor să te înșele.
Adăugați la aceasta puterea instrumentelor tehnologice disponibile infractorilor cibernetici și devine clar de ce este atât de ușor să descifrați aceste patru numere.
Ce să faci atunci? Soluția este simplă, deși uneori greu de aplicat: optează pentru coduri secrete mai puțin evidente și mai aleatorii.
Problema este că vrem ca totul să fie ușor, chiar și amintindu-ne codul secret. De aceea cele mai folosite combinații pentru PIN-ul cardului sunt mereu aceleași: 1234. 1111. 0000. 1212. 7777. 2000. 6969. Sunt practice, nu-i așa? Dar acestea sunt și primele metode pe care cineva ar încerca să le folosească pentru a vă accesa cardul.
Pe de altă parte, aceste coduri sunt atât de populare încât aproape că se simte că există un semn deasupra lor: „Da, acesta este codul meu secret”.
Pe de altă parte, combinații precum „8068” sunt printre cele mai sigure. Și tocmai pentru că sunt mai puțin intuitive și mai greu de ghicit. Desigur, va trebui să depui puțin efort pentru a-ți aminti, dar banii tăi vor fi în siguranță.
Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Citește și: Ce se întâmplă cu banii pe care îi ai în bancă dacă începe războiul? Ce sume mai poți recupera?
Care sunt cele mai sigure combinații pentru cardurile bancare?
Dacă sunteți în căutarea unui nou PIN, iată câteva sugestii care vă pot face cardurile mai sigure: 7063. 6093. 6827. 7394. 0859. 8957. 9480. 6793. 8398. 0738. 7637. 6827. 68298. . . . Aceste coduri oferă, de fapt, o protecție mai mare pentru contul bancar.
Citește și: Metoda sigură să investești banii. Cum cumperi lingouri de aur de la BNR? Le poți ține acasă?
În realitate, escrocii folosesc rar aceste combinații pentru a încerca să sifoneze banii din cardurile tale de credit, scrie vonews.fr.