Cuvântul pe care să nu-l mai spui niciodată la telefon. Ce pățești dacă răspunzi în acest fel?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.05.2024 - 17:01
Când răspunzi la telefon evită să spui acest cuvânt - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cuvântul pe care să nu-l mai spui niciodată la telefon - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Cum răspundeți la telefon? Cu un singur cuvânt, infractorii pot să vă lase fără bani în conturi sau, mai grav, să-i păcălească și pe cei apropiați. Astfel, un lucru atât de nesemnificativ a ajuns să devină o problemă majoră.

SHARE

În ultima perioadă am auzit de cazuri în care escrocii se folosesc de inteligența artificială pentru a vă înșela. Însă pentru a vă lăsa fără bani în conturi este nevoie să înregistreze anumite cuvinte cheie. 

Citește și: Informații care nu trebuie publicate la profilul tău de FB ori Instagram. Hackerii te lasă fără bani

Citește și: Băutura cu ingrediente din cămară care te ajută să slăbeşti. Are puține calorii şi peste 95% apă

Și cum pot face mai bine acest lucru decât să vă sune la telefon? Acum vă dați seama? Acel cuvânt nu mai trebuie spus atunci când deschideți telefonul pentru a răspunde la un apel de la un număr pe care nu-l cunoașteți.

Este atât de periculos. Vă spunem în continuare cum acționează infractorii. 

Cuvântul pe care să nu-l mai spui niciodată la telefon. Ce pățești dacă răspunzi în acest fel?

Organizațiile pentru consumatori avertizează cu privire la această metodă. 

Infractorii cibernetici nu ezită să caute toate formulele disponibile atunci când vine vorba de înșelarea oamenilor. În multe cazuri, într-un mod atât de ingenios încât au nevoie doar de un cuvânt de la tine pentru a-și atinge scopul . Desigur, acesta nu este altceva decât accesarea banilor prin informații sensibile, cum ar fi detaliile bancare, parolele și așa mai departe. 

Citește și: O nouă metodă de înşelăciune face victime. Cum acționează escrocii

În multe cazuri, este rezonabil să crezi că infractorii au nevoie de informațiile sensibile pentru a putea acționa. Adică un număr de cont, actul național de identitate etc. Dar în zilele noastre nu este întotdeauna cazul. În realitate, există momente când necesită mult mai puțin. Pur și simplu, un cuvânt de la tine este suficient pentru ca ei să te înșele.

Te-ai întrebat vreodată cum răspunzi la un apel telefonic? Există oameni care folosesc „bună ziua” sau clasicul „spune-mi”. Alții, dimpotrivă, recurg la obișnuitul „da?” Ei bine, acest lucru în sine poate reprezenta un risc. Infractorii îl înregistrează, astfel încât să poată pretinde că au consimțământul tău. 

Foto: Freepik.com

Iar de aici, cu acest cuvânt pot face aproape orice fel de escrocherie. De exemplu, înscrierea la un serviciu fără consimțământul tău, lucru care devine din ce în ce mai comun în fiecare zi.

Uneori, pur și simplu îți pun întrebări până când obțin răspunsul tău afirmativ. Nu este dificil, doar întrebându-ți numele sau orice întrebare evidentă, cel mai probabil vei răspunde „da”, scrie computerhoy.  

În unele cazuri, este o înregistrare care te informează că ai contractat cutare sau cutare lucru, înainte de a închide. Dacă apelezi înapoi, va fi activată și o altă înșelătorie în cel mai pur stil al apelului pierdut . 

Citește și: Dacă primești acest mesaj pe telefon, ai putea fi victima unei înșelăciuni. Ce nu trebuie să faci

Cum să nu pici în plasa escrocilor

Astfel, cel mai bine este ca atunci când suspectezi un număr necunoscut , închide cât mai curând posibil. De asemenea, nu suna niciodată înapoi. Dacă este o entitate cunoscută, precum o bancă sau o companie de telefonie, contactează-i, dacă dorești, dar folosind un număr oficial, nu cel de la care t-au sunat. 

La fel, nu strica să profiți de ocazie pentru a arunca o privire asupra contului bancar, ca nu cumva să te taxeze pentru ceva ce nu te-a interesat niciodată. Și dacă mai ai îndoieli, verifică-ți sau modifică-ți cele mai sensibile parole.  practicarea egosurfing-ului (adică să monitorizăm ce informații sunt despre noi pe internet) din când în când. 

Deși de obicei pare o practică oarecum zadarnică, uneori nu este greșit să o faci pur și simplu din motive de securitate.  

Este recomandabil să faci mai multe căutări în diferite browsere și motoare de căutare, precum și să consulți secțiunile de imagini, videoclipuri și știri care apar cu numele tău.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te