Cutremur în România, în ziua votului. Unde s-a resimțit? Ce magnitudine a avut?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.06.2024 - 19:43
Cutremur în ziua votului - Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Un cutremur s-a produs în România, duminică, 9 iunie, la ora 14.12. Seismul a fost simțit în mai multe orașe. Românii votează în această zi pentru a-și alege reprezentanții în administrația publică locală și în Parlamentul European.

SHARE

Un cutremur puternic s-a produs duminică, în România. Seismul a avut 3,4 grade Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău. 

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la adâncimea de 113,2 km, în apropierea următoarelor orașe: 44 km V de Focșani, 49 km N de Buzău, 74 km SE de Sfântu-Gheorghe, 81 km E de Brașov, 85 km NE de Ploiești.

Cutremur puternic în România, în ziua votului. Ce magnitudine a avut ?

Acesta este al doilea cutremur produs în ziua de duminică. Primul, produs la ora 01.28, tot în zona seismică Vrancea, a avut doar 2,7 grade și a fost înregistrat la o adâncime de 9,8 km.

Citește și: Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?

Cel de după prânz a avut 3,4 grade și s-a produs la o adâncime de peset 100 km.

Acesta s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 44 km V de Focșani, 49 km N de Buzău, 74 km SE de Sfântu-Gheorghe, 81 km E de Brașov, 85 km NE de Ploiești.

Pentru a ne proteja în caz de cutremur trebuie să avem în vedere unele aspecte care le pot salva viața.

Unde ar trebui să stați la cutremur? Cel mai bine ar fi sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli, candelabre. Sau puteți sta la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capu

NU o luați pe scări. Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă.

Citește și: VIDEO Ce telefon trebuie ai ca să primești alerta de cutremur. Anunțul vine din SUA

Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

Dacă  sesimsul vă prinde afară nici atunci nu sunteți feriți de pericole. Dacă sunteți apropae de o clădire, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te