Câți oameni ar muri în București dacă am avea acum un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.01.2024 - 11:46
1000 de clădiri s-ar putea prăbuți în București la un cutremur mare Foto: Profimedia Images- rol ilustrativ

Cutremurele care s-au produs în ultima perioadă în România amintesc de faptul că sunt foarte multe imobile ce s-ar putea prăbuși imediat în astfel de situații. Numai în București ar fi câteva mii de morți.

SHARE

Bucureștiul se va confrunta cu o dramă de proporții în cazul în care ar avea loc un cutremur cu magnitudine mare, precum cel din 1977, spre exemplu, sau cel din Turcia, în primăvara anului trecut, ori din Japonia, de la începutul acestui an.

Sute de clădiri trebuie consolidate, dar statul nu se grăbește.

Mii de oameni ar muri în București dacă am avea acum un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter

Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, pe lista imobilelor din București aflate în clasa I de risc seismic sunt 380 de clădiri.

Blocul în care a murit Toma Caragiu sau, cel puțin locul, este înconjurat de zeci de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Ceea ce înseamnă că ar urma să se prăbușească la un cutremur de intensitate mai mare.

Clădirile din această zonă centrală a Bucureștiului au fost expertizate unele din anii 90, dar autoritățile nu au trecut la consolidarea imobilelor.

Nici măcar faptul că un imobil s-a prăbușit luând viața unuia din cei mai mari actori (și deopotrivă lui Alexandru Bocăneț) nu a mobilizat și sensibilizat autoritățile.

Au fost consolidate 103 de imobile în peste 32 de ani, mai puțin de 3 pe an.

Spre exemplu pe Calea Victoriei sunt 10 clădiri care se vor prăbuși, foarte probabil, la cutremur. Șapte se află pe Bulevardul Kogălniceanu, una din arterele importante din centrul orașului.

Citește și: DOCUMENT 380 de clădiri, pericol de prăbușire în București în caz de cutremur. Se consolidează 3/an

Peste 10 imobile se află pe celebra Calea Moșilor. Alte șase se află pe Calea Griviței. Zeci de imobile ce stau să cadă se află în cea mai populată zonă a orașului, în Centrul Vechi pe străzile Gabroveni, Franceză sau Blănari.

Peste 6.500 de morți în București la un cutremur mare

Cutremurul, considerat "factor de risc major" pentru Bucureşti, se arată într-un document numit Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti.

Citește și: Simulare de cutremur în București: 45.000 clădiri avariate, 6.500 morți, 16.000 grav răniți

Aproximativ 1.000 de clădiri s-ar prăbuși și 23.000 vor suferi avarii semnificave. Potrivit datelor oferite de Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, peste 2.500 se vor prăbuși instant la un cutremur mare.

 Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te