Cum vrea Marea Britanie să combine vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. Care sunt condițiile

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 03.01.2021 - 22:27
Photo by Polina Tankilevitch/ Pexels

Coordonatorul campaniei de imunizare din Marea Britanie precizează că administrarea combinată a două vaccinuri nu este recomandată, dar că în situații excepționale este singura soluție.

SHARE

Marea Britanie permite administrarea combinată a vaccinurilor împotriva virusului SARS-CoV-2. Astfel, englezii ar putea primi doze diferite de vaccin, dar nu oricând, ci în situaţii excepţionale (spre exemplu, dacă un tip de vaccin nu mai este pe stoc), scrie Reuters.

Dacă acelaşi vaccin nu este disponibil sau dacă nu se cunoaşte primul produs primit, este posibil să se administreze o doză din produsul disponibil local pentru a completa fişa de vaccinare a persoanei respective, se arată în ghid.

Citește și

Noutăți fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021

Mary Ramsay, coordonator al campaniei de imunizare de la Serviciul de Sănătate Publică din Anglia, a declarat că acest lucru se va întâmpla doar în cazuri extrem de rare: "Ar trebui depuse toate eforturile pentru a administra acelaşi vaccin, dar acolo unde nu este posibil e mai bine să injectăm a doua doză din alt vaccin decât să nu o facem deloc".

Cu puţin timp în urmă, Marea Britanie dezbătea şi posibilitatea de a amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin, plasându-se în contradicţie cu strategia de peste ocean. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli  Infecţioase din SUA, a declarat că americanii vor urma instrucţiunile Pfizer şi BioNTech de a administra a doua doză de vaccin la trei săptămâni după prima.

Dificultăți

Oficialii din domeniul sănătăţii se confruntă cu dificultăţi în distribuirea vaccinului, pe măsură ce sistemul sanitar e tot mai greu încercat.

În Marea Britanie au fost înregistrate peste 74.000 de decese asociate Covid-19. Astfel, ţara rămâne pe locul doi în topul celor mai afectate state din Europa, din punctul de vedere al numărului de morţi în pandemie.

Marea Britanie a aprobat în luna decembrie vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech şi Oxford-AstraZeneca. Ambele vaccinuri trebuie administrate în două doze, la câteva săptămâni distanţă, dar nu au fost concepute pentru a fi combinate.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.