Cum sunt amenințați oamenii care vor să schimbe furnizorul de electricitate chiar de marile companii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.07.2020 - 12:31

În teorie, piața de energie electrică este liberă, dar în practică am găsit situații în care oamenii sunt șicanați și chiar amenințați dacă schimbă furnizorul actual cu unul nou.

SHARE

Iar practicile sunt ale unora dintre marile grupuri de firme care își doresc, declarativ, liberalizarea completă a pieței, dar nu le mai place atunci când alții le iau din clienți, potrivit e-nergia.ro.

Liberalizarea pieței de energie electrică, ce implică inclusv posibilitatea de a schimba furnizorul în funcție de dorința consumatorului, este un demeres susținut, declarativ, de toate marile grupuri de distribuție și furnizare de energie electrică din țară, Enel, CEZ, Electrica și E.On. În practică însă, așa cum veți citi mai jos, când un client vrea să plece de la unele dintre aceste mari grupuri pentru a avea un alt furnizor, inclusiv altul dintre cei mari, este sfatuit să se mai gândească și chiar amenințat, dacă chiar o face.

Am intrat în posesia unor notificări ale mai multor persoane fizice care au reclamat că au fost amenințate de vechiul furnizor să rămână la el (sau să se întoarcă în cazul în care a semnat cu alt furnizor0 și uneori oamenii chiar au renunțat să se mai mute, cedând amenințărilor – li s-a spus chiar că rămân fără curent. Vi le vom prezenta mai jos.

Pentru cei mai puțini familiarizați cu piața de energie, mai întâi un scurt context

Rețelele de energie electrică din România sunt operate de firme de distribuție controlate de cele patru mari grupuri, Electrica, Enel, CEZ și E.On. Țara este împărțită în opt zone de distribuție, în trei dintre ele “firele” fiind ale Electrica (prin sucursalele de distribuție SDEE), în alte trei ale Enel (E-Distribuție), în alta a CEZ (Distribuție Oltenia) și în alta a E.On (Delgaz Grid).

În fiecare dintre aceaste zone, în mod tradițional, furnizorul de energie electrică era/este tot o firmă din același grup care are și distribuția, adică rețeaua. Furnizorul este cel cu care clientul are contract în baza căruia primește energie. Spunem era, pentru situația în care clientul a ales deja alt furnizor, sau este pentru situația în care nu a făcut încă această alegere.

În ciuda faptului că avem prețuri reglementate de stat, reintroduse în martie 2019, piața de energie este liberă, prin lege. Aveți dreptul oricând să schimbați furnizorul, în 21 de zile, gratuit, și tot ce trebuie să faceți este să anunțați despre acest lucru noul furnizor la care doriți să treceți. Nu contează în care zona de rețea sunteți, și nici ce furnizor nou alegeți, și nu există niciun pericol, de niciun fel, dacă faceți acest lucru, în afara, evident, de a fi studiat înainte noua ofertă și noul contract.

După cum veți vedea însă, atunci când un client vrea să schimbe pentru prima dată furnizorul cu altul, el este șicanat sau chiar amenințat, de vechiul său furnizor mare, care face parte din același grup de firme care are și rețeaua de distribuție, că dacă face acest lucru va avea probleme. O practică nelegală și incorectă, care vine exact de la unele dintre marile grupuri de firme de distribuție și furnizare care declarativ sunt adepți înfocați al liberalizării, dar “pe teren” îi amenință pe clienții care vor să uzeze de acest drept, în tentativa de a nu-i lăsa să treacă la alții.

Pe scurt, cu titlu de exemplu: dacă un client din Oltenia vrea să renunțe la CEZ și să treacă, spre exemplu, la Electrica, trebuie să știe că, deși rețeaua din Oltenia este a CEZ, nu va rămâne fără curent dacă trece la Electrica.

Citește mărturiile clienților care s-au lovit de această problemă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te