Astfel, modificările la Ordinul 1.309/ 2020, publicate marți seară în Monitorul Oficial, stabilesc noile criterii în baza cărora direcțiile de sănătate publică anunță comitetele pentru situații de urgență asupra situației epidemiologice dintr-o localitate, iar comitetele trebuie să constate dacă se impune sau nu carantinarea, au explicat surse pentru Newsweek România.
Cu alte cuvinte, nici o localitate nu va fi carantinată doar în baza criteriilor din Ordinul MS, ci va exista o decizie politică.
Citește și: Premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății, Voiculescu. Dan Barna, interimar. Ce face USRPLUS?
Cum spune legea că poate fi instituită carantina
Legea care reglementează carantina în România este Legea 136/2020.
Articolul 12 prevede: „(1) Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea direcției de sănătate publică teritoriale și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în situația în care măsura vizează două sau mai multe județe învecinate, carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
(3) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (2) se instituie atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică“.
Citește și: România nu-i nici Cîțu, nici Voiculescu. Opriți circul, guvernați sau plecați acasă
Articolul 15 din aceeași lege prevede că „Ordinele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau ale persoanei desemnate de acesta, emise în temeiul prezentei legi, se aplică, de îndată, de autoritățile competente și se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Autoritățile publice centrale și locale asigură informarea publică a cetățenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare.
(2) Ordinele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau ale persoanei desemnate de acesta, cu caracter normativ, emise în temeiul prezentei legi, se publică, de îndată, în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Ordinele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau ale persoanei desemnate de acesta pot fi contestate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim la instanța competentă, în condițiile prezentei legi“.
Capitala ar obține minim 60 de puncte. Prefectul a anunțat deja că nu se impune carantină
După ce marți seară modificările la Ordinul Ordinul 1.309/2020 au fost publicate în Monitorul Oficial, foarte multe persoane s-au întrebat dacă Bucureștiul va intra în carantină.
Citește și: Comparație între ordinul lui Moldovan și vechiul ordin: ce se modifică în stabilirea carantinei
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a explicat însă că se opune carantinei și că această decizie „este luată de DSU, în baza unor factori mai complecși. Din punctul nostru de vedere, nu se impun alte măsuri în București”.
În Capitală, știm că duminică nu mai erau paturi la terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus, iar incidența cumulată pentru ultimele 14 zile este, miercuri, de 5,87 la mie, în trend descendent. Nu știm exact proporția de cazuri sunt în focare raportate la numărul total de cazuri din Capitală, dar pe baza datelor pe care le avem putem stabili un punctaj de cel puțin 60 de puncte.
Ordinul MS prevede stabilirea carantinei pe baza unui punctaj, astfel că municipiile sau zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.
Cum se calculează punctajul pentru carantină vedeți mai jos:
Discuțiile despre intrarea Capitalei în carantină au fost la nivel politic de mai multe ori, cel mai recent, atunci când autoritățile au stabilit noi restricții în baza incidenței cumulate în fiecare localitate, cele mai dure restricții fiind adoptate când incidența este de peste 7,5 la mie și restricții de weekend când incidența este între 4,5 și 7,5 la mie. Aceste măsuri s-au luat după ce în Timișoara comitetul pentru stuații de urgență decisese ridicarea carantinei, deși incidența era de peste 8 la mie, iar în Capitală incidența era de asemenea ridicată, de peste 6 la mie.
Citește mai multe aici: De ce poate Arafat impune carantină oriunde în România, peste votul aleșilor locali. Cazul Timișoara