Comparație între ordinul lui Moldovan și vechiul ordin: ce se modifică în stabilirea carantinei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.04.2021 - 13:01
Comparație între ordinul lui Moldovan și vechiul ordin: ce se modifică în stabilirea carantinei. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursă: Ordin MS în Monitorul Oficial
Sursă: Ordin MS în Monitorul Oficial

Noul Ordin semnat de medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, privind carantinarea localităților a stârnit ample dezbateri în spațiul public și i-a adus acesteia demiterea, împreună cu ministrul Vlad Voiculescu.

SHARE

Ordinul prevede carantinarea în funcție de un punctaj calculat în baza mai multor indicatori, precum: numărul de teste efectuate în ultimele șapte zile, incidența în ultimele 14 zile, rata de pozitivitate a testelor în 14 zile mai mare de cinci la sută, trendul incidenței cumulate, numărul de cazuri din focare raportat la numărul de cazuri din unitatea teritorial-administrativă înmulțit cu 100, gradul de ocupare al paturilor la terapie intensivă în județ și gradul de ocupare al paturilor destinate pacienților cu COVID în județ, în acest caz trebuind să fie de peste 90 la sută. 

Înainte, se luau în considerare incidența, trendul, ca numărul de cazuri din comunitate să fie mai mare decât numărul de cazuri din comunitățile închise (de exemplu, centre rezidențiale), ponderea populației de peste 65 de ani, dar și gradul de ocupare al paturilor la ATI/ pacienți COVID, dar și dacă populația din zona respectivă nu respectă izolarea la domiciliu în cazul depistării unui caz pozitiv în familie. 

Primele discuții despre modificarea criteriilor pentru intrarea în carantină au avut loc în urmă cu o lună, când secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat, într-o conferință de presă, că vrea să schimbe criteriile pentru instituirea carantinei într-o localitate, astfel încât în grila de carantinare să existe un indicator care să arate gradul de testare și să aibă o pondere mai mare în această decizie numărul de pacienți internați la terapie intensivă. 

Conform informațiilor apărute în spațiul public, marți seară, când în Monitorul Oficial au fost publicate noile criterii pentru stabilirea carantinei, premierul Florin Cîțu n-ar fi fost informat despre acest lucru. Miercuri dimineață, premierul a anunțat că a semnat revocarea din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan. Președintele Iohannis a semnat decretele. 

Citește mai multe aici: Premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății, Voiculescu. Dan Barna, interimar. Ce face USRPLUS? 

Criteriile din vechiul ordin: trendul crescător, incidența de peste 3 la mie, cazuri mai multe în comunitate decât în centre 

Înainte de introducerea acestor noi criterii în Ordinul 1.309/2020, ordinul prevedea următoarele criterii pentru carantinarea zonală: 

Articolul 3: Carantinarea zonală

(1) Se recomandă carantină zonală, în condițiile art. 12 din Legea nr. 136/2020 atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.

(2) Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale sunt:

a) Criterii pentru declanșarea analizei amănunțite în vederea propunerii deciziei de carantinare zonală:

1. trend crescător pentru ultimele 14 zile;

2. rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1.000 de locuitori);

3. ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);

4. ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;

5. personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate;

6. personal sanitar in/suficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție;

7. gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă;

8. populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

b) Criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare:

1. existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat/responsabilizați cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă;

2. existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale;

3. existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare tratamentului uzual al populației;

4. dacă localitatea este traversată de un drum județean/național;

5. dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu;

6. în cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical;

(3) INSP evaluează analiza de situație locală propusă de către DSP și, în cazul avizării favorabile, o va transmite comitetului județean pentru situații de urgență, denumit în continuare CJSU.

(4) Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

(5) Propunerea de ridicare a măsurii de carantină zonală se va face pe baza analizei situației epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către INSP și în cazul avizării favorabile, va fi transmisă către CJSU.

(6) Decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

Citește și: 5,8 la sută dintre persoanele reinfectate cu COVID după vaccin n-au venit la rapel 

Modificările din Monitorul Oficial: număr de teste, pozitivitate, incidență, număr de cazuri și gradul de ocupare în spitale și ATI 

Modificările publicate marți seară în Monitorul Oficial prevăd stabilirea carantinei pe baza unui punctaj, astfel că municipiile sau zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.

Astfel, criteriile pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori sunt:

  • Numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile (>/< 10/1.000 de locuitori)
  • Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile (>/< 5%)
  • Rata de incidență cumulată în 14 zile (>/< 3 cazuri la 1.000 de locuitori)
  • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile (crescător/ staționar/ descrescător)
  • Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100 (>/< 50%)
  • Gradul de ocupare a paturilor ATI în județ (>/< 90%)
  • Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ (>/< 90%)

Citește și: Cine este Adrian Wiener (USR), unul dintre cei care l-ar putea înlocui pe Voiculescu 

 

Singurul criteriu prevăzut în urma modificărilor MS pentru ieșirea din carantină este ca rata de incidență să fie sub 3 cazuri la mia de locuitori, spre deosebire de vechea situație, unde propunerea de ridicare a măsurii de carantină zonală se va face pe baza analizei situației epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către INSP și în cazul avizării favorabile, va fi transmisă către CJSU. Decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te