Măsurile Guvernului ar putea extinde epidemia de pestă porcină africană

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 09.08.2018 - 23:52
Guvernul Dăncilă vrea să împuște toate animalele sălbatice din zonele unde au fost găsiți mistreți bolnavi de pestă porcină. FOTO: Emil Todorov/SOR

În vreme ce Guvernul României dă ordine pentru împușcarea tuturor animalelor sălbatice în locurile unde au fost găsiți porci mistreți infectați cu pestă porcină, autoritățile europene avertizează că împușcarea mistreților ar putea avea exact efectul opus.

SHARE

Astfel, arată autoritățile europene, prin vânătoare, turmele de mistreți infectați vor fi dislocate și vorîntâlni alte populații pe care să le infecteze. 

„Având în vedere caracteristicile pestei porcine, nu este posibil să ajungem la concluzia că reducerea rapidă a populației de porci mistreți prin vânare este o măsură eficientă pentru eradicarea pestei. În cazul în care boala este găsită la un număr mic de porci mistreți, este mai prudent să fie monitorizată evoluția bolii, fără a permite vânătoarea,  întrucât este posibil ca boala să dispară de la sine după câteva luni. Trebuie, însă, pus la punct un sistem pentru a înlătura din mediu cadavrele porcilor găsiți morți”, potrivit unui document cu recomandări ale Comisiei Europene privind cazurile de pestă porcină, consultat de Newsweek România

De asemenea, într-un alt document pus la dispoziția Newsweek de către reprezentanța Comisiei Europene în România, autoritățile europene recomandă interzicerea vânătorii într-o zonă proaspăt identificată ca focar de pestă porcină, vănătoarea fiind permisă abia după trei luni. 

Citește și: Tolontan: Ferma fiului lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de epidemia pestei africane

Strategia privind pesta porcină, elaborată de Comisia Europeană în 2015 și actualizată în 2018, recomandă următoarele măsuri în cazul identificării unui focar de pestă: interzicerea vânătorii, restricționarea accesului în zona infectată, alertarea vănătorilor pentru a nu răspândi boala, organizarea unor patrule care să adune cadavrele mistreților morți, dezinfectarea zonei și crearea unor containere unde să fie adunate cadavrele. Strategia mai vorbește și despre măsuri de biosecuritate pe care ar trebui să le ia autoritățile pentru a evita contaminarea mașinilor și a gospodăriilor oamenilor. Abia la două-trei luni de când nu a mai fost identificat nici un mistreț infectat este permisă vânătoarea, pentru prelevarea de probe. Este interzisă eviscerarea, iar toate animalele împușcate trebuie să fie arse, iar consumul de carne este interzis. După patru-cinci luni în care nu a mai fost găsit nici un mistreț bolnav, vânătoarea este permisă pentru testarea cărnii, dar consumul este interzis. 

De asemenea, Strategia mai prevede și ca, în jurul zonei infectate, pe o arie de aproximativ 100 kilometri, să fie redusă populația de porci mistreți, prin vânarea femelelor adulte. Consumul de carne este interzis. 

Evoluția cazurilor de pestă porcină în Europa. Sursa: Comisia Europeană

Guvernul, undă verde la omorârea tuturor animalelor din zonele unde se găsesc mistreți bolnavi 

În ciuda recomandărilor Comisiei Europene, potrivit Planului de măsuri aprobat de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență, coordonat de premierul Viorica Dăncilă, toți porcii mistreți din zona afectată (aria calculată cu o rază de 13 km de la locul unde a fost găsit porcul infectat) trebuie vânați și arși. În termen de 30 de zile de la confirmarea virusului, se vânează integral prădătorii din zona afectată, definiți în Legea vânătorii, anexele 1 și 2.  Această măsură va fi aplicată în Delta Dunării, Tulcea, Constanţa, Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei. 

Numai că specialiștii de la Societatea Ornitologică Română (SOR), organizație de conservare a păsărilor din România, cu o experiență de 25 de ani, arată că în anexa 2 a Legii vânătorii se găsesc speciile protejate prin lege și că nu există nici un articol științific care să demonstreze că pesta porcină africană se răspândește cu ajutorul păsărilor de pradă sau al animalelor necrofage. 

Citește și: Guvernul în lupta cu pesta porcină: mistreți, lupi, urși și vulturi vor fi uciși

„Vânarea în totalitate a speciilor de prădători în diverse zone ar crea dezechilibre imense în naturadin România. Și nu este susținută de nicio dovadă recunoscută de oamenii de știință”, atrage atenția SOR.

Cea mai recentă informare a Autorității Sanitar-Veterinare (ANSVSA) privind evoluția pestei porcine arată că, în 3 august, erau 535 de focare în gospodării, iar numărul cazurilor de mistreți infectați se ridică la 29. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în trei ferme comerciale, până în 2 august, au fost uciși 49.647 de porci, a mai anunțat ANSVSA. 

Ministerul Agriculturii a precizat că fermierii vor primi despăgubiri pentru animalele omorâte, între 8 și 12 lei pe kilogram. Până acum, au fost aprobate 56 de dosare de despăgubiri, în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare, însumând 2.065.162 de lei urmau să fie aprobate, la începutul lui august. 

Citește și: Daea, delir verbal despre pesta porcină. Între timp, apar documente că sunt 100.000 de porci bolnavi

Un audit din 2017, realizat de Comisia Europeană, arăta că „România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea în exploatațiile nonprofesionale, și le va aplica doar în cazul în care este confirmată boala, cu o întârziere substanțială a rezultatelor”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te