Cum pot femeile din România să intre în Armată. Câte sunt acum, ce salarii au și ce misiuni execută

DE Valeria Cupă | Actualizat: 26.04.2024 - 18:30
Cum pot femeile din România să intre în Armată Foto: MApN
Foto: MApN
Foto: MApN
Foto: MApN
Foto: MApN

Armata este una dintre instituțiile statului în care românii au cea mai mare încredere. Deși pare să fie un domeniu dur, femeile nu se sperie și vor să arate că pot să-și apere țara la nevoie.

SHARE

În Armata Română nu sunt foarte multe femei. Însă nu numai la noi este această situație. 

Spania, Rusia sau Suedia au aproximativ același procent cu România.

Deși sunt puține, femeile au reprezentare în toate corpurile și gradele militare. Iar la noi sunt inclusiv femei general.

Câte femei sunt acum în Armata Română

 Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Apărării Naționale a transmis că ”din totalul personalului cu statut de militar profesionist (cadre militare sau soldați/gradați profesioniști), 13,5 % sunt femei, cu reprezentare în toate corpurile și gradele militare, inclusiv cel de general”. 

”Statutul cadrelor militare și actele normative subsecvente nu prevăd diferențe pe criterii de gen, cariera militară fiind deschisă, în egală măsură, bărbaților și femeilor eligibili din punct de vedere al vârstei și al aptitudinilor de ordin medical, psihologic și fizic, același principiu fiind aplicat și în privința misiunilor pe care le execută”, se arată în răspunsul MApN.

Foto: MApN

Femeile din Armată au participat de-a lungul timpului, alături de militarii bărbați, în misiunile pe care Armata Română, sub egida Alianţei Nord-Atlantice (NATO).

 Femeile se regăsesc și în structurilor militare ale altor țări.

Germania. În 2023, proporția femeilor în Bundeswehr (armata Germaniei) a fost de 13,43 %. Majoritatea femeilor soldate servesc în prezent în serviciul medical al Bundeswehr, conform statista.com.

Austria. În martie 2023, în forțele armate din Austria existau 645 de femei ,adică 4,3%.

Franța. În structurile militare franceze 16,5% din personal este reprezentat de femei, adică 34.142 de persoane, conform defense.gouv.fr.

Citește și: De ce armata nu e atractivă pentru tineri? Soldat în România: 2.236 lei vs Germania: 19.500 lei/lună

Polonia. Datele de la 1 martie 2024 arată că 17.334 de femei servesc profesional în armata poloneză. Proporția este de 13%. Femeile servesc în toate corpurile și toate ramurile forțelor armate, conform gov.pl.

Italia. Aici, serviciul militar feminin, început în anul 2000 ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 380/1999 , constituie una dintre marile schimbări care au marcat procesul de transformare a lumii militare în ultimii douăzeci de ani.

În prezent, Forțele Armate și Carabinierii, inclusiv autoritățile portuare, înregistrează prezența a aproape 18 mii de unități de personal militar feminin (peste 6 % din totalul personalului militar).

Foto: MApN

Spania. În 2023, numărul total de angajați din Forțele Armate și Forțele și Corpurile Securității Statului a fost de 274.752 de lucrători, dintre care doar 13% erau femei, conform statista.com.

Citește și: Șeful Armatei Române: Populația să se pregătească de război. Moldova, următoarea victimă a lui Putin

Norvegia - În 2017, 1.341 din cei 11.596 de militari din forțele militare norvegiene erau femei (12%). Dintre toți soldații recrutați în același an, procentul de femei a fost de 23%

Rusia. Numărul actual de femei din armata rusă este de aproximativ 115.000 până la 160.000, reprezentând 10% din forța militară a Rusiei.

Bulgaria. În forțele armate bulgare, femeile reprezintă 17%, iar bărbații 83%.

Cum te poți angaja în Armata Română

Ministerul Apărării Naționale vrea să recruteze soldați profesioniști. Însă prima campanie, cea din lunile februarie, martie, aprilie, a întâmpinat unele probleme. Cei mai mulți candidați nu au reușit să treacă de probele eliminatorii. Următoarea campanie începe în luna mai. 

Foto: MApN

Citește și: Cum te poți angaja în Armata Română? Care sunt condițiile și ce salariu poți avea?

Condițiile şi criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii sunt următoarele:

- să aibă cetățenie română şi domiciliul în România de cel puțin șase luni (la data începerii anului de învățământ/cursului/programului de formare);

 - să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea vreunei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de corupție, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unei

 infracțiuni săvârșite cu intenție, care l-ar face incompatibil cu exercitarea profesiei de militar în activitate ori pentru a urma cursurile unei unități de învățământ liceal militar, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei;

Câte femei sunt rezerviști voluntari în România

Conform răspunsului MAPN, în anul 2023 au aplicat circa 630 de femei

Conform site-ului Ministerului Apărării, rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat. Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani.

Rezerviștii voluntari pot fi cadre militare rezerviști voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri) sau soldați și gradați rezerviști voluntari. Rezervistul voluntar este încadrat pe funcția prevăzută în contract la semnarea acestuia.

Atunci când sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate care ocupă funcții similare.

 În restul timpului, când își continuă activitățile obișnuite, ca civili, li se acordă 30% din salariul funcției militare pe care o au ca rezervisti.

 La instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă, iar aceștia sunt concentrați/mobilizați, în condițiile legii, și sunt încadrați în aceleași funcții, mai precizeaza MApN.

Citește și: Cum te poți angaja în trupele de elită ale Marinei Române? Ce salariu poți avea?

Ce salarii sunt în Armată?

MApN a transmis într-un comunicat veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților/gradaților profesioniști, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 și care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcție de condițiile individuale în care își desfășoară activitatea:

-cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);

Foto: MApN

-  cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);

-  media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

 Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport

 concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională.

Citește și: Armata devine obligatorie pentru femeile din țara europeană cu o istorie de războinici neînfricați

De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale.

Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din țara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituție reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opțiune de viață.

Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional și moral adecvat demnității purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale și familiale.

De asemenea, solidaritatea și coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calității vieții militarului, a mai transmis MApN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te