„Sunt multe analize pe care le-am făcut și sunt multe lucruri care depind de cetățean. Sunt persoane testate pozitiv și care nu vin la medicul infecționist pentru a fi evaluate și pentru ca direcția de sănătate publică să dea decizia de izolare sau carantinare la domiciliu. Vin la medic abia când starea de sănătate li se înrăutățește. Între timp, ei infectează familia și alte persoane”, a declarat prefectul, potrivit G4media.
Aurelian Popa a spus că nu există personal suficient pentru ca angajații direcției de sănătate publică să caute aceste persoane și să le determine să se prezinte la medic, iar poliția nu poate fi implicată în această acțiune.
„Prin legea 136 (privind carantina, n.red.), poliția locală este implicată numai după ce există o decizie a direcției de sănătate publică, pe baza evaluării medicului infecționist, pentru a verifica dacă persoanele respective respectă măsura izolării la domiciliu. Dar cel care nu are nicio decizie este un focar pentru foarte mulți din jur. Este nevoie de un act cu putere de lege pentru ca aceste persoane să poată fi sancționate dacă au un test pozitiv și nu se prezintă la medic”, a declarat prefectul pentru G4Media.ro.
Întrebat dacă a avut discuții cu primarii din județ pentru a încerca să îi convingă pe cei care nu se prezintă la medic să facă acest lucru, prefectul a precizat că primarii sunt în campanie electorală și foarte mulți, când sunt avertizați că localitatea lor înregistrează tot mai multe cazuri de coronavirus și se apropie de pragul de la care poate fi carantinată, spun că are ceva cu ei.