Cum arată dronele tip avion de la Poliția de Frontieră? Costă peste 400.000 $ și pot acoperi 150 km

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.04.2024 - 17:04
Cum arată dronele de la Poliția de Frontieră Foto: captură video IGPF

Două drone performante au intrat în dotarea Poliției de Frontieră. Acestea au o rază foarte mare de acțiune și pot fi utilizate continuu timp de 8 ore. Acestea fac parte din capabilitățile de supraveghere și control a frontierei.

SHARE

Cele două drone de tip avion, cu decolare verticală vor crea avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unor zone de până la 150 km, crescând semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a echipajelor

Cele două drone model ALTI Transition Advanced Raptor valorează 408.380 de dolari. Peste 41.600 dolari costă piesele de schimb și accesoriile iar pregătirea operatorilor care le manevrează, 45.500 dolari. 

Permit o survolare continuă de până la 8 ore și o acțiune de 150 km.

Cum arată dronele tip avion de la Poliția de Frontieră? Costă peste 400.000 $ și pot acoperi 150 km

Folosirea acestei tehnologii avansate reprezintă o etapă importantă în consolidarea forțelor Poliției de Frontieră Române, pentru asigurarea securității naționale și a stabilității în regiune.

Cele două avioane fără pilot au fost recepţionate de către Poliția de Frontieră ca urmare a unei sponsorizări din partea companiei  Philip Morris Internațional.

Citește și: FOTO Nava de patrulare de 13 milioane de euro a Poliției de Frontieră, lansată la apă. Cum arată

Prin acest proiect se urmărește îmbunătățirea capacității de supraveghere a frontierei de stat și combaterea traficului ilicit cu țigarete în principal, dar și combaterea infracționalității transfrontaliere sub toate formele ei.

Instruirea polițiștilor de frontieră care operează dronele s-a desfășurat în Africa de Sud, timp de zece zile, la sediul producătorului de echipamente.

Cei șase poliţişti de frontieră, selectaţi din cadrul structurilor teritoriale, au parcurs un program complex de training care va permite folosirea aeronavelor la capacitate optimă.

Cele două drone de tip avion, cu decolare verticală vor crea avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unor zone de până la 150 km, crescând semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a echipajelor, care pot interveni cu celeritate, complementar mijloacelor de supraveghere deja existente.

Potrivit Poliției de Frontieră, noua tehnică se va alătura celor 38 de aeronave fără pilot aflate deja în dotarea instituției. Primele 7 au intrat în dotare în anul 2018, fiind completate de alte 26 în anul 2022 şi încă 5 în 2023, prin contracte de achiziție și donații.

Permanent, Poliția de Frontieră face demersuri pentru suplimentarea numărului de operatori licențiați care pilotează aceste aeronave. Intenția este creșterea considerabilă a numărului dronelor din dotare și proporțional cu acestea numărul personalului licențiat.

Anul trecut polițiștii de frontieră operatori pe aceste aeronave au efectuat peste 6.500 de misiuni de supraveghere aeriană, care au totalizat aproximativ 2.300 de ore de zbor.

Rezultatul a fost depistarea a peste 400 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera şi întocmirea a 3 dosare penale privind fapte de contrabandă, din 2023 până în prezent.

Aceste noi capabilități de survolare aeriană vin în completarea echipamentelor mobile şi fixe achiziționate anul trecut, în valoare de aproximativ 7,2 milioane euro, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat, printre acestea amintim cele 5 autospeciale

 de supraveghere cu termoviziune de ultimă generație, 115 autospeciale de patrulare, 10 ambarcațiuni rapide de intervenție, precum și echipamente portabile de vedere pe timp de noapte cu termoviziune, truse criminalistice și multe altele.

Toate aceste echipamente și investiții răspund noilor provocări cu care Poliția de Frontieră Română se confruntă, dar și politicilor europene de îmbunătățire a standardelor administrative. Acestea completează în mod firesc capacitatea operativă și strategică a instituției care aduce după sine întărirea securității la frontiera Românei, dar și la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Citește și: VIDEO Poliția „fuge” după contrabandiștii ucraineni cu un Mercedes adaptat pentru traseul Mocăniței

Deși constatările pe linie de combatere a traficului cu produse de contrabandă din tutun au cunoscut o scădere la frontiera de nord în ultimii doi ani, ca urmare a conflictului încă în desfășurare, au fost înregistrate în continuare cazuri de contrabandă unde țigaretele au fost trecute peste frontieră cu drona. De asemenea, în punctele frontieră, descoperirile au fost unele însemnate. În anul 2023, au fost descoperite 17 camioane cu țigări şi tutun.

Anul trecut au fost confiscate 5,5 milioane pachete de țigări, cu o valoare de piață de peste 95 milioane de lei, iar în primele 3 luni ale acestui an au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu țigări, în valoare de peste 13 milioane de lei.

Subliniem faptul că Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării.

În lupta împotriva acestui fenomen infracțional, și nu numai, ne bucurăm  de sprijinul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și din partea partenerilor instituționali cu care colaborăm. Doar împreună putem să identificăm cele mai bune soluții, atât din punct de vedere organizațional și operativ, dar și din punct de vedere tehnic, în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică la frontierele României, se arată într-un comunicat al IGPF.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te