Cum a fost racolat de omul lui Băluță comisarul șpăgar de la DNA care a fost trimis în judecată

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 20.09.2021 - 15:31
Marian Goleac, omul lui Băluță, le-a povestit procurorilor cum l-a racolat pe comisarul Marius Eduard Moise Foto: ADP4

Marian Goleac, unul dintre oamenii susținuți și promovați de primarul Băluță, fost șef al ADP sector 4, a recunoscut în fața anchetatorilor că a beneficiat de serviciile unui comisar de poliție judiciară de la DNA și că a încercat, în paralel, să corupă alti doi ofițeri.

SHARE

Comisarul șef Marius Eduard Moise, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară din cadrul DNA (până în martie 2020), în prezent comisar şef în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R.), a fost trimis în judecată la sfârșitul săptămânii trecute pentru pentru luare de mită în formă continuată.

Citește și: Deputatul care vrea să conducă țara cu Biblia: două doctorate, 7 terenuri, 110.000 € dați împrumut

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea polițistului în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi favorizarea făptuitorului.

Citește și: FOTO Tatăl lui Cabral, deținut politic în Congo, eliberat în stare gravă din închisoare

În mai 2021, Marian Goleac a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA pentru infracțiunile de dare de mită și instigare la folosirea de informații confidențiale din dosare judiciare. 

Citește și: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit

Cum a fost racolat de omul lui Băluță comisarul șpăgar de la IGPR

În cadrul unei operațiuni judiciare sub acoperire a cărei țintă a fost, Marian Goleac a încercat să mituiască doi ofițeri DNA, dar a sfârșit prin a dezvălui identitatea omului său real din cadrul instituției, conform RISE Project.

Goleac avea nevoie de informații secrete din dosarele penale care il vizau, iar DNA încerca să descopere cine este "cârtița". 

Terorizat constant de perspectiva anchetelor penale, Goleac urmărea să știe în timp real dacă telefoanele îi sunt interceptate, pe ce număr exact s-ar putea intampla asta, dacă e filat de cineva sau dacă s-a montat tehnică operativă în localul său din Orășelul Copiilor.

Așa că s-a întâlnit de 16 ori cu ofițerul sub acoperire în perioada mai-noiembrie 2019. Cel mai des s-a întâmplat la restaurantul Trattoria Piccola, pe care Goleac a confirmat astfel că îl controlează.

Citește și: RISE Project: Goleac, omul lui Băluță, a racolat ofițeri din DNA pentru a afla informații din dosare

Cum s-a dat de gol Goleac 

La un moment dat Goleac a devenit foarte interesat de un dosar de la DNA în care era implicat contractorul turc al ADP4, prietenul său.

Investigatorul sub acoperire nota următoarele observații în raport:

”Mi-a arătat și o fotografie a unei adrese emisă de DNA în dosarul amintit, către firma Atlantic VIP. În adresă se făcea vorbire și de un cetățean turc, Isik Kakac, și totodată se menționa persoana de contact din DNA, ofițerul Bîtănoiu. (…) Mi-a cerut să îl abordez pentru a încerca să obțin mai multe date despre dosar”.

Discuția propriu-zisă a fost însă mai complexă la fata locului. Goleac părea mereu cu un pas în față, rostogolind informații interne din DNA.

Dubiile se risipesc repede, suspectul este identificat și localizat în peisaj, arată raportul întocmit de operativul DNA:

”I-am spus lui Goleac că singurul care corespunde descrierii și care este coleg de birou cu Bîtănoiu și îl cheamă Marius Moise. Goleac mi-a confirmat imediat că este vorba despre Marius Moise, însă a ținut să precizeze că el nu a vorbit cu el, ci doar i-a fost arătat de turc, sugerând astfel că este relația turcului Isik Kakac. Goleac mi-a spus că turcul se cunoaște de mult timp cu Marius, că Marius i-a vândut o locuință turcului și își repară mașina la atelierul auto al turcului”.

Dar comisarul Moise avea, de fapt, o legătură directă cu Goleac, încă din toamna lui 2018. Cei trei au fost surprinși la mai multe întâlniri inclusiv în perioada operațiunii sub acoperire.

RISE a publicat în premieră informații despre cârtița lui Goleac din DNA, comisarul-șef Marius Eduard Moise, încă din octombrie anul trecut, când s-au formulat acuzațiile la adresa sa. Urmărit penal și pus sub control judiciar timp de 60 de zile pentru fapte săvârșite când lucra la DNA – comisarul Moise este acuzat de luare de mită în formă continuată, trafic de informații judiciare și favorizarea făptuitorului. 

Moise a fost detașat la DNA în perioada 2016-2020, unde a lucrat ca polițist judiciar cu un procuror din cadrul “Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție”. În martie 2020, când era deja anchetat de DNA, Moise s-a întors în cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice.

Goleac a turnat tot ca să scape

Misiunea sub acoperire s-a încheiat în noiembrie 2019. Pus în fața probelor, Marian Goleac a fost de acord să colaboreze în ancheta care îl privea acum pe comisarul-șef Marius Moise. Goleac l-a turnat rapid pe acesta, începând prin a declara că Moise a fost cel care l-a abordat cu informații din dosarele DNA deschise pe numele lui.

”Inculpatul Mosie Marius Eduard îl încunoștințează pe martorul denunțător Goleac Marian că la nivelul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, se află în lucru un dosar în care se efectuează cercetări în privința sa, mai precis că sunt verificate achizițiile publice realizate de ADP 4 și își oferă serviciile în sensul că pe viitor va încerca să îl țină la curent pe martorul denunțător Goleac Marian, cu privire la activitățile de urmărire penală ce se vor desfășura în dosarul de la nivelul DNA”, consemnează procurorii DNA.

Moise se văitase la Goleac că are probleme de familie, în sensul că soția lui muncește foarte mult și nu mai are timp de copii, revenindu-i lui această sarcină. Goleac i-a oferit soției un post la DGASPC, însă Moise a refuzat. I-a spus, în schimb, că dacă vrea să îl ajute, să favorizeze o anumită firmă ca subcontractor pentru lucrări de anvelopare blocuri pe teritoriul sectorului 4. 

Este vorba despre compania Dalex Grup, care a și obținut felii din anvelopare, în urma intervenției lui Goleac, prin intermediul contractorului ADP 4 acreditat (Art Construct ACM).

Cum culegea comisarul șpăgar informații

Martorii din dosarul lui, printre care foști colegi din DNA, susțin că Moise culegea informații pentru Goleac, găsind pretexte să bea cafea în biroul procuroarei de caz:

”Venea cu o frecvență aproape zilnică în biroul doamnei Bilciu, mai ales dimineața, întrucât își bea cafeaua în biroul respectiv. (…) Precizez că prin intermediul lui Moise Marius Eduard în biroul procuroarei Bilciu a fost instalat un espressor de către un cunoscut al lui Moise. Din câte cunosc, contribuiau cu bani atât cei doi procurori cât și Moise pentru achiziția cafelei și exista o înțelegere informală, conform percepției mele, între aceștia ca Moise să aibă acces nelimitat în birou pentru a-și lua cafea”.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te