Cu cât îl răsplătea Dragnea pe Ghizdeanu pentru că-i făcea PIB-ul mare: 6.000 euro/ lună

DE Mircea Marian | Actualizat: 13.02.2020 - 13:58
Ion Ghizdeanu Foto: Inquam/ Octav Ganea

Ultima declarație de avere a fostului președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, arată că acesta încasa, de la diverse instituții de stat, peste 28.000 de lei pe lună . Ghizdeanu a fost unul din primii demnitari pesediști demiși de Orban.

SHARE

Potrivit declarației de avere din 27 noiembrie, Ghizdeanu a încasat, în anul fiscal 2018, 116.000 de lei de la CNSP, unde era președinte al instituției din 2005. 

Alți 105.000 îi veneu de la Fondul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, IFN, unde era președintele consiliului de administrație. Ghizdeanu era și președinte al Comisiei de Programare Economică, funcție retribuită cu 97.000 de lei pe an. În sfârșit, Ghizdeanu era și cercetător la Institutul Național de Cercetări Economice, de unde încasa 27.000 de lei pe an. 

Când premierul Ludovic Orban l-a demis pe Ghizdeanu el a amintit de celebra legendă potrivit căreia Ghizdeanu i-ar fi spus unui fost ministru de Finanțe că PIB-ul este „cât vrea el”.

„Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că știti bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creșterea economică, răspunsul - cât doriți dumneavoastră. M-a deranjat că au semnat contracte pe FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții n.r), după știința mea chiar în perioada procedurii de învestire a Guvernului, o chestiune pe care, vă spun sincer, nu pot să o accept. Probabil în cursul zilei de azi (miercuri, n.red.) voi semna demiterea domniei sale și vom numi pe altcineva", a declarat Ludovic Orban. 

Azi, Ghizdeanu ar fi fost vizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un dosar în care există suspiciuni de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat.

El a r fi fost chemat la parchet pentru a i se comunica punerea sub acuzare. E vorba despre alocarea de bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), gestionat de Comisia Naționalî de Prognoză. Guvernul Orban a desființat Fondul.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.