„Cele două dosare penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în perioada stării de urgență, s-au dispus soluții de clasare”, precizează PCA, într-un răspuns pentru Newsweek România.
Amintim că Direcția de Sănătate Publică Dolj este vizată în mai multe cercetări penale pentru o serie de măsuri dispuse în timpul stării de urgență pentru combaterea coronavirusului. Două dintre acestea se referă la angajați ai Direcției care nu ar fi luat măsuri pentru a pune în izolare un grup de români întorși din străinătate și că ar fi permis ieșirea din carantină a patru persoane, infectate cu coronavirus.
Unul dintre aceste dosare se referă la „Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, în data de 28.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj, au dispus scoaterea din carantină a numiţilor G.M., G.P., G.P.I și C.C., fără să se fi aşteptat rezultatul testelor efectuate acestora în perioada carantinării, în vederea confirmării/infirmării infecţiei cu virusul COVID -19.
Ulterior, în data de 04.04.2020, după intrarea în contact cu alte persoane de pe raza județului Dolj, pe fondul sosirii rezultatelor testelor, persoanele în cauză au fost confirmate pozitiv ca fiind infectate cu virusul COVID -19. Au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase din municipiul Craiova”.
Într-un al doilea dosar, funcționari din cadrul DSP Dolj sunt acuzați că, între 16 martie și 3 aprilie, nu au luat măsuri pentru autoizolarea la domiciliu a unui grup de persoane care au venit din străinătate din regiuni afectate de coronavirus și „din acest motiv organele de poliţie fiind în imposibilitatea de a monitoriza şi respecta măsurile de autoizolare impuse”.
Cele două dosare au fost deschide Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova și preluate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la începutul lui aprilie.
În urma numeroaselor dosare penale deschise pe numele DSP Dolj, șefa Liudmila Prunariu a cerut, la mijlocul lui aprilie, să fie mutată pe funcția de director adjunct al instituției.